Finca

In dit deel van Andalusië mogen geen villa’s meer worden gebouwd. De bouwregels zijn streng, de lokale overheid houd scherp toezicht, er mag geen kurkeik of olijf meer gerooid worden, geen fundament meer gelegd. Dat was twintig jaar geleden wel anders, overal in het achterland  verschenen witte villa’s in landelijke stijl, vol trots aangeboden als ‘finca’.

Oorspronkelijk werd er een groot boerenbedrijf mee aangeduid: een flinke lap grond met daarop een traditionele boerenwoning met een binnenplaats en wat bijgebouwen. De oudste van dergelijke finca’s staan op Mallorca. Toen het toerisme in deze streek toenam werd er overal gebouwd en projectontwikkelaars noemden allerlei vrijstaande huizen een ‘finca’,  zolang ze maar ergens in de vrije natuur stonden.

De heuvels hier in de omgeving zijn ruim voorzien van finca’s, vaak van buitenlanders die er maar enkele weken per jaar zijn. Schoonmakers en tuinlieden  houden een oogje in het zeil.  Ook zijn er buitenlanders, veel Engelsen, die hier permanent zijn komen wonen. Ook  zijn er Spanjaarden die ergens aan de kust wonen en lang geleden een tweede huis in de koele bergen hebben  gekocht. Smalle stijle wegen vaak onverhard, gaan links en rechts het binnenland in en slingeren langzaam omhoog. Ze staan zelden op de kaart en houden vaak plotseling op ergens bij zo’n groot landhuis.

De finca’s hier in de buurt, tussen Estepona aan de kust en Casares in het binnenland, kosten tussen de 350.000 en 3 mlj euro of zelfs meer. Een beetje mooie finca is voorzien van verschillende terrassen met ochtend- en avondzon,  loggia’s, veel slaapkamers allemaal voorzien van een eigen badkamer, een open haard, keuken en bijkeuken, parkeergelegenheid en veel grond er omheen. De verschillende delen van het huis hebben allemaal een eigen dak, versierd met authentieke Spaanse dakpannen. En natuurlijk een zwembad.

Het is dus een voorrecht als je zoals wij wordt uitgenodigd om in een dergekijjke finca te komen logeren.

Zie bijvoorbeeld http://www.villasfincas.com/nl/

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, Reizen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s