Gez: Barber’s – Opschriften rond de Bilderdijkstraat

Als er Gebr. had gestaan had ik het wel geraden, maar dat ‘Gez:’ bracht me in de war, vooral door die rare dubbele punt. Maar het staat gewoon voor Gezusters Barber. Een ervan was Irma. In fraaie letters staat het nog op de lateibalk boven de winkelruiten van het grote hoekpand op de Bilderdijkstraat, hoek Kwakersplein: Mode Magazijnen Wollen en Zijden Stoffen Confectie en Pelterijen. Op initiatief van de Werkgroep Historische Gevelreclame Amsterdam is de tekst in 2003 gerestaureerd. Hier en daar verdwijnt de oude tekst achter de reclameborden van de firma’s die nu in het pand zitten, zoals de Marqt.

Ik vraag me af hoeveel mensen nog weten wat  Pelterijen waren. Ook alweer zo ouderwts. Iets met bont, zegt mijn geheugen. ‘Bontwerk’ zegt het woordenboek. Bewerkt bont, kleding met een bontrand bijvoorbeeld. Of een bontkraag, nog steeds erg in de mode bij jongeren met een migratieachtergrond. Opvallend zijn de dikbuikige letters, de B en de R zijn erg karakteristiek. Er is heel wat te zien op de drukke Bilderdijkstraat. Een tekst die over een heel blok huizen doorloopt zie je niet vaak. In deze panden waar nu BCC zit, was volgens de tekst onder de dakrand gevestigd het Depot der Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij Den Haag., bekend onder de merknaam ZHB bier. Het staat er nog steeds in grote zwartwit leters met een schaduw. Ook deze tekst is bij het opknappen van de panden weer gerestaureerd. Zakelijke letters, zonder enige versiering.


Aan dezelfde kant iets verderop staat het grote Tetterodegebouw dat in de tijd van de krakers een bolwerk was. Nu zijn het keurige appartementen. Maar het opschrift, in steen gebeiteld als een Romeinse tekst,  vewijst nog steeds naar de beroemde het grafische bedrijf Lettergieterij Amsterdam,  v.h. Tetterode

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen, typografie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s