Geheimschrift

img_1411.jpgWe deden het op de lagere school: elkaar briefjes schrijven in geheimschrift. Ik deed het heel simpel, gewoon alle klinkers weglaten en bij korte woorden een punt zetten in plaats van een klinker: ‘Wllm .s vrlfd .p Mrtj’. Nog steeds schrijf ik Wllm in plaats van Willem. Anderen deden het veel ingewikkelder. In jongensboeken stonden ingewikkelde systemen met runentekens, schema’s en andere enigma’s. Ik dacht daar aan toen ik afgelopen zondag op die mooie voorjaarsdag fietste in het Olympisch Kwarter, een nieuwe wijk ten noorden van het Olympisch Stadion.

IMG_1409Hier dragen de straten namen als Afroditekade, Eosstraat, Artemisstraat, Laan van de Hesperiden. Die sluiten mooi aan bij de sfeer van het Olympisch Stadion dat zijn bestaan toch ook dankt aan de Griekse Oudheid.

IMG_1410De wijk is gebouwd in een stijl die duidelijk geïnspireerd is door de Amsterdamse School en de stijl van Berlage. ‘Neo Nieuwe-Zakelijheid’ zou je kunnen zeggen. Net als bij de Amsterdamse school zijn ook hier kunstenaars betrokken bij de totstandkoming.
Zo heeft typografisch kunstenaar Martijn Sandberg letterlijk zijn sporen nagelaten op de rand van de bloembakken die door de wijk slingeren. Met lichte baksteen heeft hij een schrift aangebracht, een tekst die op het eerste oog onleesbaar is.
Het boekje over typografie in Amsterdam van Bas Jacobs gaf me de sleutel.

IMG_1411
Sandberg gebruikt de zin ‘Forever in Stone’ als uitgangspunt, deze zij wisselt hij af met’Forever Stoned’ en ‘Stoned again’. Als je het eenmaal weet kun je het lezen maar het blijft lastig ook al omdat er steeds fietsen tegenaan staan. De bewoners zijn er niet erg gelukkig mee, stoned zijn past niet erg bij hun levensstijl in deze peperdure flats.
De Amsterdamse School gebruikte veel ornamentiek. Vaak niet erg praktisch maar aangebracht voor de beschouwer die van een afstand naar de gebouwen keek. Vooral voor de buitenkant.

Ook de huisnummers in het Olympisch Kwartier zijn ontworpen door een kunstenaar. Reinout Oudshoorn maakte aluminium letters die inderdaad doen denken aan de huisnummers van de Amsterdamse School uit de Spaarndammerbuurt.
Deze beeldhouwwerken zijn opvallend maar niet altijd duidelijk.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, typografie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Geheimschrift

  1. Wllm Kalb zegt:

    Peter: ‘Interessant om te lezen oom. Ik leer altijd weer leuke dingen over de stad van je blogs. Dank je opnieuw en dank voor de afgelopen jaren’

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s