Levant

IMG_1429

Deze week fietste ik bij mooi zonnig weer over het KNSM-eiland . Er valt daar veel te zien, er staan markante gebouwen. Toen wij pas in Amsterdam woonden was het hier nog een vreemd leeg gebied met loodsen en illegale bouwsels, oude caravans en woonwagens. Nu een prima woonplek aan het water en toch dichtbij de stad. Enkele oude gebouwen zijn bewaard gebleven en mooi opgenomen in het masterplan van Jo Coenen.

Interessant vind ik nog steeds het grote ronde Barcelonagebouw van architect Bruno Albert met met het grote sierlijke hekwerk van Narcisse Tordoir. Ik ben benieuwd of de bewoners ook tevreden zijn, de ramen lijken me erg klein. De rommelige woonboten voor de deur vormen een mooi contrast met de keurige appartementen van het eiland. Uitzicht op de gebouwen aan de Veemkade.

Het gebouw staat aan de Levantkade en ik moest diep in mijn geheugen graven om te bedenken waar de Levant ook alweer lag. Het is zo’n mooie naam, afgeleid van het Latijnse levare, wat opstaan betekent. Het het verwijst naar het oosten daar waar de zon opgaat. Met de Levant wordt het gebied aangeduid in het oostelijke bekken van de Middellandse Zee: Cyprus, Libanon, Israel, Syrië. Jammergenoeg wordt die naam wordt eigenlijk nooit meer gebruikt.
Of er werkelijk schepen vanaf de Levantkade vertrokken naar de Levant weet ik niet, net zo min als zeker is dat er schepen vanaf de Danzigerkade naar Danzig voeren.

IMG_1427

De tegenhanger is de Maghreb de streek in het Westen waar de zon ondergaat, alles natuurlijk bekeken vanuit de Grieken en Romeinen in de Oudheid die een heel duidelijk wereldbeeld hadden waarin zijzelf centraal stonden.

Soms hoor je nog wel eens het bijvoeglijk naamwoord Levantijns. Dat kan betrekking hebben op de variant van het Arabisch dat in de Levant wordt gesproken, maar ook op de cultuur of mensen of producten die uit die streek komen. “Narriman, ex-koningin van Egypte zal vermoedelijk zodra de scheiding tussen haar en koning Faroek is uitgesproken gaan trouwen met Farid El Atrash, bekend Egyptisch filmspeler, regisseur en zanger. De toekomstige echtgenoot stamt uit een zeer oud, zeer rijk, zeer prinselijk Levantijns geslacht.” (De Telegraaf 29 janauri 1954)

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Levant

  1. Corja zegt:

    Dat vind ik stug. Net zocht ik bij Wikipedia iets op en las daar het woordje ‘levant’. Nu lees ik het in jouw blog. Frappant!

    Liked by 1 persoon

  2. Filip zegt:

    ReLEVANT …

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s