Streepje

‘Goh wat een aparte sokken draag jij’, zei de dokter bij wie ik in de spreekkamer zat. Het waren gewone hema-sokken met een streepje overdwars. ‘Ik was op vakantie in Canada en daar droeg iedereen gestreepte sokken’ vertelde de dokter verder, ‘vooral hippe jonge mensen, viel me op. Typisch Canadees.’

Ik was niet naar de dokter gekomen om over sokken te praten maar een prettig contact met je arts is belangrijk dus ik luisterde. Hij ging nog even door over dat typisch Canadese, dat positieve Trudeau-gevoel dat zo overheersend was, die gestreepte sokken hielpen daarbij.

Ik herinnerde me een leraar, waarschijnlijk van de kweekschool in Nijmegen, die ons uitlegde dat hij volkomen verrast was door een Zweedse collega die hem vertelde over de taxichauffeurs in Amsterdam, die hadden rood haar. Die Zweed had een aardige chauffeur getroffen van wel twee meter lang met oranjerood haar. ‘Typisch Amsterdams’, had hij nog gezegd.

De leraar gebruikte dit voorbeeld om het te hebben over vooroordelen. Een belangrijke ervaring kan zich vastzetten in je geheugen en voor jou de waarheid gaan vormen. Voor deze Zweed was het heel aannemelijk dat alle taxichauffeurs in Amsterdam lange mannen waren met rood haar. Voor de dokter was het duidelijk: alle jonge mensen in Canada droegen sokken met streepjes. Ik heb geen onderzoek gedaan maar ik weet zeker dat de werkelijkheid veel gecompliceerder is. Natuurlijk zijn er Canadezen die streepjessokken dragen maar er zijn er vast ook heel veel die effen sokken dragen of sokken met stippen of elanden.

Het onvolprezen vara-radioprogramma ZI begon de serie uitzendingen over de moordzaak Annie E. altijd met de volgende uitspraak: “Vooroordelen zijn daarom zo gevaarlijk omdat ze op de werkelijkheid lijken, maar de werkelijkheid niet zijn”, schreef ik al eens eerder in een Kalfje.

Het ene vooroordeel is het andere niet. Sommige zijn volstrekt ongevaarlijk (streepjessokken) andere daarentegen kunnen heel erg gevaarlijk zijn: vooroordelen over de homo’s, de Surinamers, de PVV’ers, de Turken – en wie weet wat voor sokken die allemaal dragen.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Streepje

 1. Wieneke zegt:

  Ach, ik deel de wereld al sinds jaar en dag in in aardige en (totaal) niet-aardige mensen. 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Filip zegt:

  Iedereen droeg die sokkenen vooral hippe mensen ….???

  Dat is een uitspraak als :

  Er vielen 3 doden waarvan 1 ernstig…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s