Geheime begraafplaats – Huis te Vraag

Ook al denk je Amsterdam goed te kennen, er zijn altijd weer verrassende ontdekkingen te doen. Vorige week, op een mooie voorjaarsdag fietste ik naar de Schinkelbuurt en daar liep ik over een oude begraafplaats waar ik nog nooit van had gehoord. Hier stond tot in de 19e eeuw een buitenplaats met de vreemde naam Huis Te Vraag.  Nadat het pand in 1890 gestloopt was, werd door de Nederlands Hervormde Kerk daar in een deel van het bijbehorende park een begraafplaats aangelegd. Deze heeft tot 1962 als zodanig gefunctioneerd.

Daarna is de plek jarenlang verwaarloosd. Pas eind jaren tachtig ontfermden de kunstenaars Leon en Willemijn van der Heijden zich over de leegstaande aula van de begraafplaats (nu hun atelier) en het park. Ze snoeiden de overal aanwezige klimop en maakten de paden weer begaanbaar.

IMG_1447

Doodstil is er als ik er rondloop. Ik ben de enige bezoeker, een zwarte poes vergezelt me. In de verte kijk je op een weiland met paarden. Over groeien voorjaarsbloemen tussen de klimop. De grafstenen zijn groen uitgeslagen, de teksten zijn  vaak niet meer leesbaar. De bomen staan scheef, overwoekeren de graven. Sommige stenen vertonen al scheuren, een teken dat de tijd voortkruipt. Wonderlijk deze stilte zo midden temidden van de oprukken de stad. 

‘Gedenk de dood om te leren’, staat er op een van de grafstenen. Daar moet ik nog lang over nadenken.

Huis te Vraag, Rijnsburgerstraat 51, 1059 AT Amsterdam,
geopend dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur

Meer info op http://www.dodenakkers.nl/begraafplaatsen/begraafplaatsen-in-noord-holland/758-huis-te-vraag.html

Zie ook: https://wordpress.com/posts/wllmkalb.blog?s=geheime+tuinen over de Joodse begraafplaats in Berlijn https://wordpress.com/posts/wllmkalb.blog?s=Weissensee  Rafelranden van de stad https://wordpress.com/posts/wllmkalb.blog?s=Rafelranden, Meer rafelranden http://wp.me/p1MauM-2a7 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Geheime begraafplaats – Huis te Vraag

 1. Filip zegt:

  De verstilden hebben enkel nog hun grafschrift om zich tot bezoekers te richten.
  Is de lering hier om steeds voor ogen te houden dat het leven eindig is, is het een oproep om een gezonde levensstijl aan te houden… Of nog iets anders ?

  Wie was deze persoon vraagt men zich dan af ?

  Geliked door 1 persoon

 2. Filip zegt:

  Wel een mooie plaats om er als levende in rond te struinen, dergelijke plaatsen van eeuwige rust zijn zelf ook rustgevend, de foto’s alleen al geven dit aan. Niet te geloven dat je daar in een grootstad als Amsterdam nog tegenaan kan lopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s