Petrus

UnknownVoor een schrijfcursus moest ik twee portretten maken van een oplichter,
een in de hij-vorm en een in de ik-vorm.
____________________________________________________________

Aan de buitenkant viel niets bijzonders te ontdekken aan Petrus Hendrikus Muis. Een wat gezette vijftiger, altijd keurig gekleed met een voorliefde voor kleurige pochetten en iets te grote polshorloges. Maar toen hij werd aangehouden bleek hij wel degelijk de gewiekste oplichter te zijn die in de afgelopen maanden veel vrouwen flinke sommen had afgetroggeld.

Hij leerde ze kennen via een bekende datingsite. Al snel wist hij hun vertrouwen te winnen, met twee ervan verloofde hij zich daadwerkelijk. Hij nam de dames, allemaal boven de veertig, graag mee uit naar cafés rond het Rembrandtplein, naar concerten en naar de bioscoop. Over zijn prestaties in de slaapkamer waren geen klachten gekomen.

Tijdens de eerste ontmoetingen sprak Petrus nooit over geld. Hij werkte in de in- en export vertelde hij altijd en beschikte over veel contanten die diep in zijn binnenzak zaten.
Na twee of drie van zulke ontmoetingen vertelde hij dan over een unieke kans die hij had: via een relatie kon hij deelgenoot worden in een hotelonderneming, hier in de stad, heel winstgevend. Kon de dame hem misschien helpen aan duizend euro om het verschuldigde bedrag te kunnen inleggen? Voor geen van de vrouwen was dat een probleem. Zonder uitzondering legden ze binnen een paar dagen duizend euro op tafel, zonder dat er een letter op papier stond.

Na een pauze van een paar weken herhaalde hij het spel, nu ging het om vijfduizend euro. En weer gingen de meeste vrouwen zonder verdere vragen akkoord, slechts twee hadden geaarzeld en voor hen had hij een mooie prospectus laten maken die er zo indrukwekkend uitzag dat ze alsnog akkoord gingen.

Na twee maanden verbrak Petrus dan het contact. Hij was voor de dames niet meer te bereiken. Bij de politie zijn inmiddels tien aangiften binnen gekomen.

_________________________________________________________________

“Ik hou van vrouwen, daar kan ik niets aan doen. Ik trek ze aan als een magneet. Na mijn tweede echtscheiding heb ik drie maanden zonder relatie geleefd, maar dat hield ik gewoon niet uit. Zodra ik een café binnen kom zitten ze naast me. Ja en als je ze dan eens trakteert gaat het gesprek erg vlot en voor je het weet heb je dan weer een soort relatie.

Zo is het de afgelopen maanden gegaan. Als ik een afspraak had met een vrouw was het nooit de bedoeling dat het over geld zou gaan. We dronken samen een borreltje, we aten een hapje en het was logisch dat ik dan betaalde. Het is niet netjes om  aan een vrouw te vragen of ze wil betalen. Soms zie je dat weleens, dan gaat er onder tafel een portemonnee van haar naar hem. Vreselijk. Maar na verloop van tijd gingen die vrouwen zich schuldig voelen. Of ze mij niet ergens mee konden helpen, vroegen ze dan.

Toevallig was ik via een kennis bezig met een plan om in te stappen in dat hotelproject. Daar vertelde ik over en ja hoor, de dames waren direct bereid om geld in te leggen. Zonder enige druk van mijn kant, geheel vrijwillig. Dat kan toch? Of niet soms?

Ik heb dat geld steeds gestort op een speciale rekening. Dat plan ging later niet door, maar daar kan ik niets aan doen. En ja, ik heb er ook schulden van betaald, maar dat doet er toch niet toe?

Met een paar vrouwen had ik een soort van relatie. Tot wederzijds genoegen. Soms hoorde ik opeens niets meer van ze. Kan gebeuren dacht ik dan, ik keek in mijn telefoon en vond dan wel weer een andere date. Zo ging dat. Ik moest ze van me af houden die wijven, echt waar.”

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, schrijven en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Petrus

  1. Peter zegt:

    Erg goed gedaan, die twee perspectieven

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s