Blikken

Unknown-1

‘Als blikken konden doden’ …
‘Hij keek me heel vuil aan’, zegt de een. ‘Helemaal niet’, zegt de ander. Wie heeft gelijk? De interpretatie van een blik behoort toe aan degene die bekeken wordt. Die ervaart dat de ander gemeen keek. Die verwacht misschien wel dat die ander gemeen kijkt. ‘Dat loeder kijkt altijd zo vals uit d’r ogen. Ik weet zeker dat zij mij met die blik kwaad wil doen.’
De waarheid achter uit de hand gelopen ruzies is zoals altijd veel gecompliceerder dan op het eerste oog lijkt.

Juridisch gezien kan en rechter met die vermeende gemene blikken niets beginnen. Nergens in de wetboeken staat hoe je moet kijken. Of juist niet moet kijken.
In de praktijk beginnen veel ruzies daar juist mee. Aangestaard worden kan behoorlijk irritant zijn, maar het zegt niets over de beweegredenen van de staarder. ‘Nee, ik had een vuiltje in mijn  oog’, ‘Welnee, ik dacht even aan iets heel anders’.

‘Heb ik soms iets van je aan?’, was vroeger dan een geijkte vraag.
Lichtgeraaktheid, misverstanden, voor je het weet komt er een betonschaar tevoorschijn (hé, die zat toevallig onder mijn jas) en wordt een verkeerde blik een woordenwisseling, een vechtpartij, een misdrijf.

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, homoseksualiteit en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Blikken

 1. Wieneke zegt:

  Het standaardantwoord op: ‘Heb ik wat van je aan?’ was bij ons thuis altijd: ‘Nee, want dan zou je er wel leuker uit zien.’
  Hoe het precies is gegaan weten we niet, maar ik kan me echt niet voorstellen dat die twee homo-mannen zelf begonnen zijn met vechten. En die betonschaar……. nou ja, dat is helemaal te gek voor woorden.

  Liked by 1 persoon

 2. Blewbird zegt:

  Dat van die betonschaar is waarschijnlijk, maar volgens mij nog niet bewezen. En als, wat waren die jongelui ermee van plan. Fietsendieven hebben zo’n ding nodig voor hun werk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s