Nummers

nummers compOp zoek naar informatie over vroegere bewoners van ons huis, vond ik online in de Koninklijke Bibliotheek een adresboek uit 1840. Daarin heel veel nuttige informatie, een ‘naamregister van de notabele inwoners der stad Amsterdam voor het jaar 1839-1840’, van Aa, M.W. van der, Heerengr. Voorbij de Leliegr. 3171 tot Zijp, C, van der Voort van, Singel tusschen de Heisteeg en Spui, 3949 notaris.

In dit adresboek worden nog geen huisnummer vermeld. Die had Amsterdam in 1839 nog niet. Het stadsbestuur was al sinds de Franse tijd verplicht om bij te houden wie waar woonde, er waren verschillende systemen uitgedacht van wijknummers, buurtnummers en verpondingsnummers, die laatste nummers staan soms in dit adresboek, maar deze werden alleen gebruikt door het kadaster en de belastingdienst.

Iemand die rond 1840 op zoek was naar een bepaald adres moest het steeds doen met vage aanduidingen als ‘Op de Keizersgracht over het Huis van Barmhartigheid’, ‘over de besjestuin’, ‘bij den keizerl kofbaan’, Heerengr, over het park (welk park?), ‘Bloemmarkt over de Weessluis’. In een akte uit 1789 staat over ons huis bijvoorbeeld: ‘het negentiende huis vanaf de Brouwersgracht’, tellen dus. Bezoekers moesten heel vaak gaan vragen waar iemand precies woonde. Dat was toen vast geen probleem, men had de tijd en er was altijd wel iemand aan het werk in of rond het huis.

Rond 1820 werden, na veel discussies, de eerste straatnaambordjes aangebracht met daarbij het buurtnummer en de letters van de wijk. Pas in 1876 werd de huidige nummering ingevoerd, per straat of gracht. Links oneven, rechts even, gerekend vanaf de Dam. Wel zo makkelijk.

Zie ook: Amsterdam huisnummers https://wordpress.com/posts/wllmkalb.blog?s=huisnummers 

Artikel Ons Amsterdam over huisnummers http://onsamsterdam.nl/tijdschrift/jaargang-2010/69-nummer-6-juni-2010?start=4 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nummers

  1. dokterjaap zegt:

    Dank Wilco. Dankzij je blog ben ik gaan zoeken in het adresboek uit 1840 en ben mijn voorvader Johan Adam Willems tegengekomen. Hij was in 1840 apotheker aan de Vijzelstraat.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s