Farah Diba

Schermafbeelding 2017-04-17 om 11.31.13Mooi was ze. Ik plakte haar foto’s in mijn schoolagenda, naast die van Romy Schneider, Juliette Gréco en Grace Kelly. Het was ook prachtig wat we te zien kregen op het Polygoon Journaal is de Cineac: een statige vorst met grijzend haar aan de slapen en een stralende jonge vrouw, een kroon bezet met diamanten. Een sprookje zoals je je een sprookje voorstelt. Ik denk niet dat ik precies wist waar Perzië lag toen ik als veertienjarige haar foto’s verzamelde.

Schermafbeelding 2017-04-17 om 10.58.19De Sjah en Farah Diba waren eregasten op het zilveren huwelijksfeest van Juliana en Bernhard in 1962, een feest zonder relletjes dat groots werd gevierd. De Perzische royals telden mee in de vorstelijke eredivisie, over de wantoestanden in het thuisland werd niet gesproken, alleen echte kenners wisten over het bestaan van de Savak, de gevreesde geheime politie. Over het feit dat de sjah al twee keer was gescheiden omdat zijn twee eerste vrouwen  – onder wie Soraya de ster van vooral de Duitse roddelbladen – niet voor een mannelijke troonopvolger hadden gezorgd werd gezwegen.

Schermafbeelding 2017-04-17 om 10.57.13In 1979 was het sprookje voorbij. De sjah en zijn vrouw vluchtten het land uit, een jaar later stierf Mohammad Reza Pahlavi en bleef de weduwe achter in Cairo. President Regan bood haar onderdak aan in de VS, later ging ze naar Frankrijk waar ze nu woont, het land waar ze studeerde. Nog steeds onderhoudt ze contact met de Europese vorstenhuizen en regelmatig is ze te gast bij koninklijke bruiloften, begrafenissen en andere bijzondere gelegenheden.

De hoop dat haar oudste zoon Reza ooit nog eens de Perzische troon zal bestijgen heeft ze niet laten varen maar ze is reëel genoeg om te beseffen dat de kans daarop heel klein is. Ze kreeg nog heel wat tegenslagen te verduren, twee van haar vier kinderen pleegden zelfmoord. Onder andere daarover sprak ze in 2004 met Ivo Niehe in de TV-Show, want het vorstelijk bestaan is voor een groot deel toch allemaal show. Ook in 1999 had Niehe al eens met haar ‘gekeuveld’ tot ongenoegen van Maarten Huygen, recensent bij de NRC.
https://www.nrc.nl/nieuws/1999/01/08/galant-gekeuvel-7430014-a555808Schermafbeelding 2017-04-17 om 10.44.37

De Vlaamse journalist Peter Verlinden interviewde voor Canvas drie weduwen van gevallen dictators, Farah Pahlevi van Iran, Agathe Kanziga van Rwanda en Jehan Sadat van Egypte. Serieuzer dan Ivo Niehe. Ook de politiek komt aan de orde. Dinsdag wordt het eerste deel uitgezonden, een gesprek met de inmiddels 79-jarige Farah Diba. (Canvas 21.15-22.05 uur) .

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in media, royalty en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Farah Diba

  1. Wieneke zegt:

    Toevallig zag ik het in het programmablad staan en met veel interesse heb ik het interessante interview en de oude beelden zitten bekijken. Een heleboel feiten wist ik niet of niet meer. Maar er waren ook een heleboel ‘oh ja’ momentjes. Dat ze twee kinderen door zelfmoord heeft verloren was mij totaal onbekend. Wat verschrikkelijk!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s