Lila handschoen

Schermafbeelding 2017-04-18 om 11.21.33Via Delpher is het mogelijk om tal van oude boeken van de Koninklijke Bibliotheek, de bibliotheek die alles heeft, digitaal in te zien. Ik speur naar de mensen die in vroegere tijden in ons huis hebben gewoond. Dat valt niet mee. Adresgegevens zijn vaag, de nummering is veranderd. Oude adresboeken helpen en beetje. Ik vond de weduwe Beckeringh, die woonde ‘over de Groenlandsche pakhuizen’. De naam Jan Jacob Beckeringh was ik al tegengekomen in een akte uit 1795, in 1821 woonde de familie dus nog steeds in hetzelfde huis.
Ik moet de neiging onderdrukken om niet te blijven lezen over heelmeesters, scheerbevrachters en accijnsmeesters. Het heeft bijna iets ontroerends om tussen al die lastig te lezen kolommen met namen en adressen uit 1821 opeens een lila handschoen uit de 21e eeuw te zien. Schermafbeelding 2017-04-19 om 08.56.46
Iemand heeft al die pagina’s gedigitaliseerd. Zodat ik kan neuzen in het Adresboek van de Stad Amsterdam dat ergens op een plank staat in de Koninklijke Bibliotheek. Iemand heeft het werk gedaan, iemand liet een spoor achter. Dank daar voor.Schermafbeelding 2017-04-19 om 08.56.14

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s