Slopen en bouwen

IMG_1416Op heel veel plekken in de stad zie je ze aan het werk: bouwvakkers die vaak al heel vroeg van kilometers ver weg naar Amsterdam komen om aan de slag te gaan. Rond vier uur in de middag zijn ze dan weer verdwenen. Ze bouwen aan woningen, aan hotels en kantoren. Zoals altijd in tijden van vooruitgang wordt er vernieuwd en vernield. Het vertrouwde beeld van vroeger verdwijnt, nieuwe bouwwerken komen er voor in de plaats. Mensen op zoek naar een woning zijn er blij mee. Mensen die hier al jaren woonden missen hun vertrouwde omgeving, halen hun schouders op en passen zich aan.

Tussen de Laraissestraat en de Koninginneweg in Amsterdam Oudzuid ligt het Valeriusplein. Hier werd in 1910 de Valeriuskliniek gebouwd, een ziekenhuis voor psychiatrische patiënten, een statig gebouw, dat heel veel buurtbewoners kennen. Het functioneerde vele jaren prima maar werd in de loop der jaren ouderwets, onpraktisch, niet meer van deze tijd. En dus moest het plaatsmaken voor appartementen. Daar wordt nu aan gewerkt, vandaar de bulldozers, de lege vlakte, de hekken en de kale wanden.

Schermafbeelding 2017-04-21 om 14.50.53Dat zou onopgemerkt zijn gebleven als met de sloop ook niet een kustwerk zou zijn verdwenen. Het gaat om het grote gas-in-loodraam uit de centrale hal, in 1938 bij een aanpassing van het gebouw vervaardigd door Mathieu Wiegman, een kunstenaar die deel uitmaakte van de Bergense School.
De projectontwikkelaar reageerde nogal koeltjes op de ophef die ontstond over het verdwijnen van de ramen: ‘De resten liggen nog steeds bij de aannemer maar dit kunstwerk past echt niet in de nieuwbouw. Bovendien waren delen ervan al beschadigd en gestolen.’

UnknownHet zou mooi zijn als de glazen panelen van Wiegman hersteld kunnen worden er een passende bestemming voor wordt gevonden..

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Slopen en bouwen

  1. Wllm Kalb zegt:

    Peter: Wist ik niet eens dat ze de Valeriuskliniek afgebroken zou worden.
    Hoop ook dat het glas in lood raam van Wiegman zijn weg terug vindt naar bewondering.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s