Kennismaking

De eerste keer dat ik Caroline ontmoette was tijdens het zoveel-jarige huwelijksfeest van Paul en Yvonne, kennissen uit Hilversum. Alles was keurig geregeld, de hapjes waren prima, het weer was mooi, de tuindeuren stonden open en toch was de sfeer bedrukt. Paul had de week ervoor te horen gekregen dat de artsen de onregelmatigheden in zijn darm niet vertrouwden, er zou een nieuw onderzoek volgen.

Caroline stond met een leeg glas in een hoekje naast de grote Mechelse kast. Ze droeg een opvallende zilveren bril en een lange ketting van kleurig glas die mooi paste bij haar zwarte jasje. Ze keek somber. ‘Zal ik iets lekkers voor je halen’, vroeg ik. Opeens lachte ze. Ja, ze wilde witte wijn en een hapje van de zalmsalade. Zo raakten we aan de praat. We probeerden of we ergens buiten  konden zitten maar de wind was nog schraal, we vonden een plekje op een bankje in de serre, we pasten er samen maar net op.

We kwamen er al gauw achter dat we een paar gemeenschappelijke vrienden hadden en roddelden op een vriendelijke manier over mijn oud-collega die zijn vrouw had ingeruild voor een jonge studente en een vriend van haar die alweer een boek had uitgegeven dat niemand ooit zou lezen. De toon was luchtig, ironisch. Daar hield ik wel van. Tussen de regels door vertelde ze mij dat zij werkte voor verschillende galeries en kunstverzamelaars. Ze bezocht ateliers en tipte de kenners als ze iets interessants had ontdekt. Zelf kocht ze ook regelmatig werk dat ze dan later weer doorverkocht, een soort belegging. Vaak ging het goed soms helemaal niet. In haar garage had ze tientallen schilderijen staan die geen mens wilde hebben, ze overwoog om ze maar naar de kringloopwinkel te brengen.

‘Jij hebt toch homo?’, voeg ze opeens midden in het gesprek. ‘Ja al tientalen jaren’, zei ik quasi vrolijk, ‘maar waarom vraag je dat?’ ‘Nou ja veel homo’s die ik ken hebben een goede kijk op kunst, maar dat zegt natuurlijk niets over jou. Sorry.’ Natuurlijk ging het daarna toch over mijn levensstijl die weliswaar niet helemaal voldeed aan die van de doorsnee homo, en ja, ik hield ook van kunst en van mooie, intelligente vrouwen. Dat vond ze dan wel weer leuk.

img_0157We bekeken de overige gasten. Ik vroeg of ze kon zien wie homo of lesbische was en wie niet. We maakten er een spelletje van. Die wel, die zeker, nee, die niet en die weet het zelf nog niet. Een lange jonge vrouw op hoge hakken begroette Caroline met twee zoenen op de wang. Het bleek een oud-stagiaire van haar te zijn die nu in Londen werkte. Ze zag er mooi uit, helderblauwe ogen en golvend lang haar als uit een shampoo-reclame. Indrukwekkend. Ik werd voorgesteld. ‘Mijn nieuwe vriend’, zei Caroline, wat ik erg lief vond. Ze  bleef nog wat staan praten maar het was wat ongemakkelijk, wij op dat bankje en zij ernaast. Ze nam gehaast afscheid en verdween weer naar de grote zitkamer.

‘En’, vroeg ik, ‘duidelijk hetero?’ Carolien lachte. ‘Nee’ zei ze, ‘Het is de enige vrouw die mij ooit heeft veroverd. Maar niet verder vertellen hoor, ik ben echt niet lesbisch!’

Meer over Caroline: Caroline uit Bussum http://wp.me/p1MauM-NG Droom tom-tom http://wp.me/p1MauM-1vB  Er iets aan laten doen http://wp.me/s1MauM-liften De lifter http://wp.me/p1MauM-1ig Op weg naar Drenthe http://wp.me/p1MauM-1ov Ik haat ochtendmensen http://wp.me/p1MauM-1sA Namen van mineralen https://wordpress.com/post/wllmkalb.blog/6245 Vanuit de heup http://wp.me/p1MauM-1AH Weekend Reykjavik http://wp.me/p1MauM-1zno Caroline in Montreux https://wllmkalb.blog/2016/02/12/caroline-in-montreux/ Levensteken van Caroline http://wp.me/p1MauM-3vY 
Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in homoseksualiteit, lief en leed, verhalen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kennismaking

  1. Appelvrouw zegt:

    de stemming op dat bankje was in ieder geval niet bedrukt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s