Amsterdam – Schandaal rond Lady Grey

Unknown
Engelsen denken bij de naam Lady Grey altijd aan de ongelukkige Jane Grey die slechts negen dagen koningin van Engeland was en op zestienjarige leeftijd ter dood werd gebracht door de latere Queen Mary, dat alles speelde zich af in 1554.

Maar in Amsterdam in de 18e eeuw kende iedereen Lady Grey – ook gespeld als Gray – Catharine Grey, dochter van de graaf van Stamford. Ze was rijk, had aanzien en vermaakte zich in Amsterdam in de betere kringen. Ze studeerde volgens sommige bronnen net als Jan Willem in Leiden (konden jongedames toen al studeren?)

De negentienjarige student Trip veroorzaakte in 1735 een schandaal door er vandoor te gaan met de aantrekkelijke Lady Grey. In enkele teksten staat dat ze toen pas veertien jaar was maar volgens de stamboom van de familie Trip was ze geboren in 1711 en dus vijf jaar ouder dan Jan Willem. De familie Trip was een zeer welgesteld Amsterdams geslacht dat in een van de mooiste huizen aan de Kloveniersburgwal.woonde. Jan Willem en zijn Catharine waren er vandoor gegaan voor een snoepreisje naar Luik. We weten dit uit de dagboeken van Jacob Bicker Raije. Schermafbeelding 2017-04-28 om 15.09.31.png

Na veel tegensputteren stemde de familie uiteindelijk in met een huwelijk. Op 12 febrauri 1736 werd het wettelijk huwelijk gesloten tussen de negentienjarige Jan Willem Trip en de vierentwintigjarige Jonkvrouwe Catharine Grey. Getuigen waren twee burgemeesters van de stad Amsterdam.

Aangetekent den 16 Februarij 1736 D Heer Jan Willem Trip Postmeester tot Amsterdam Jongman van Amsterdam wonende aldaer geassisteert met d’heer Pieter van Hoogmade, Regeerend Burgemeester deser Stad zijn goede bekende wonende op het Steenschuer   met  DHoog Welgeboren Jonkvrouwe Catharina Greij Jonge dr van Lycester Shire wonende alhier geassisteert met D Hr Mr Abraham Hoogenhouck Oud-Burgemeester dezer Stad haer Hoogwelgeb. Goede bekende wonende op ’t Rapenburg.

Schermafbeelding 2017-04-28 om 15.36.22Jan Willem keerde niet terug naar Leiden, na het kerkelijk huwelijk reisde het paar naar Engeland, ging wonen op Enfield Hall in Staffordshire, waar Jan Willem al na twee jaar overleed.
Catherine Grey keerde terug naar Nederland, onder andere om de erfenis te regelen. Zij erfde van Jan Willem twee buitenplaatsen, Woestduin bij Heemstede en Beeckestijn bij Velsen. In 1740 hertrouwde ze met een andere invloedrijk man binnen het Amsterdams stadsbestuur, Gilles van den Bempden, die bekend stond als een notoire losbol. Bicker Raye schrijft in 1748 in zijn dagboeken over hem:
‘Op 20 Januari is de Edl. Groot Achtb. Heer Mr. Gillis van den Bempden, Regeerend Burgemeester en Raad na een langdurig en elendig ongemak van watersucht, dat hem aan de beenen en op meer plaatsen des lichaams door groote gaaten ontliep, als een martelaar gestorven. Hij was considerabel dik van lighaam en was lam aan het eene been, soodat hij altoos, geholpen door twe knegts en met behulp van een stevige kruk, na het stathuys of elders geëskorteerd moest worden’.
Dit individu was nog getrouwd ook. Zeven jaar geleden was hij in het huwelijk getreden met de nog jeugdige weduwe van Jan Willem Trip, die indertijd zoo romantisch door haar eersten man geschaakt was, toen deze te Leiden studeerde.

beeckestijn-e-20090705-voorzijde-c4774Nu was de arme Lady Catharine Grey, zoo heette de weduwe, gelukkig eindelijk van haar ellendigen echtgenoot verlost.

Het huwelijk was kinderloos gebleven. Catherine zou haar man slechts enkele maanden overleven. Lady Caherine Grey is slechts 37 jaar geworden. Haar stoffelijk overschot is overeenkomstig haar laatste wens naast haar jeugdliefde en eerste echtgenoot Jan Willem Trip in Velsen op de begraafplaats van landgoed Beeckestijn ter aarde besteld.

Als iemand nog een mooi onderwerp zoekt voor een roman, een filmscenario, een toneelstuk …

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, geschiedenis en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Amsterdam – Schandaal rond Lady Grey

  1. Wieneke zegt:

    Je hebt ook thee, die Lady Grey heet. Zou dat er iets mee te maken hebben? Ik heb deze theesoort altijd in huis, want ik hou erg van de smaak van sinaasappels. Earl Grey is die thee met bergamot.

    Like

  2. Wllm Kalb zegt:

    Denk t niet, deze Lady Grey is echt heel weinig bekend. Jacques vroeg zich af waarom ze na dat romantische hueelijk met Jan Willem Trip zo’n rare dikke man kon trouwen. Geen idee. Ik heb wel gezocht maar kan nauwelijks iets vinden. Misschien in het familie archief van de fam. Trip.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s