Albi – rijk door de pastel

Albi 01

De bisschopsstad Albi, zo’n 75 km ten noordoosten van Toulouse, stond al heel lang op het lijstje van steden die ik nog wel eens wilde bezoeken. Vorige week pakte ik de boemel vanuit Toulouse en ging op pad. Het station van Albi Ville is absoluut niet ingericht op vreemdelingen die de prachtig stad komen bezoeken, Er is geen enkele aanwijzing te vinden die wijst in de richting van het compacte oude centrum, maar de enorme kathedraal rijst overal bovenuit en wijst me de weg.

Albi 04

De enorme bakstenen kerk is eigenlijk veel te groot voor het stadje. Vooral aan de onderkant zijn de muren wanstaltig breed om het gebouw overeind te houden. Van binnen is het mooi, er staan stellages er wordt ale eeuwenlang gerestaureerd en geschilderd. Het stucwerk wordt minutieus onder handen genomen.

Albi 12

Het is prachtig weer, het is niet warm maar de zon schijnt. Het is ook om half twaalf nog heel rustig in de oude binnenstad vol nauwe straten en pleintjes. Bijna vanzelf kom ik dan aan de rand van de stad bij de rivier de Tarn. Het uitzicht is prachtig doet me erg aan Florence denken. Eeuwenoude bruggen over de river, zandbanken, een open bootje, bestemd voor toeristen maar nu nog helemaal leeg.

Albi 13

In het Bureau de Tourisme  vind ik een gidsje dat me iets meer vertelt over de rijkdom van deze stad. Net als in Toulouse werd in de middeleeuwen voorlag gehandeld in wollen stoffen. De wol kwam van de schapen uit de verre omgeving. De wol werd hier bewerkt en geverfd. Vooral de blauwe kleurstof verkregen uit de wede werd hier vervaardigd en verhandeld. De wede (isatis tinctoria) is een struik die nu nog overal in de omgeving in bloei staat. Hij lijkt op de brem maar de kleurstof die de plant levert via een ingewikkeld proces is niet geel maar blauw. De plant werd nog voor de bloei stond in stukjes gesneden, die werden in water gelegd om te rotten. De kleiachtige substantie werd pastel genoemd. Van deze pastel werden bolletjes gekneed die werden verhandeld om de wollen stoffen blauw te verven. Veel mensen in Toulouse en Albi zijn er rijk van geworden.

IMG_1643

In eens straatje achter de kathedraal vind ik rond een uur een uitstekende plek voor de lunch: een ommuurde tuin van een klein restaurant, ze hebben vandaag een heerlijke salade. Na twintig minuten zijn alle tafeltjes bezet.

Albi 16

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Albi – rijk door de pastel

  1. Filip zegt:

    Bedankt voor dit bijzondere reisverslag over Albi, interessante wetenswaardigheden te sprokkelen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s