Copywriting – ‘dat gonst en gromt’


Er zijn nog maar weinig advertenties die mijn aandacht trekken. Ik lees Adformatie niet meer en weet niet hoe er in het vak tegen de huidige ontwikkeling wordt aangekeken. Duidelijk is dat teksten een ondergeschikte rol spelen. Het is geen goede tijd voor copywriters. Dat was in de twintigste eeuw wel anders. Goede copywriters waren de helden van het reclamebureau. Ik heb jarenlang met veel genoegen reclameteksten geschreven, vertaald en bewerkt.

Ik moest daaraan denken toen ik bovenstaande advertentie uit de jaren dertig van het oude automerk Graham Paige tegenkwam. Dat merk kende ik niet maar op de tentoonstelling in het Alkmaarse Stedelijk museum over de Bergense School was veel informatie te vinden over Wim Selderbeek, een kunsthandelaar die aanvankelijk veel geld had verdiend als poelier en later ging handelen in o.a. piano’s en automobielen. Hij was verkoper van de prachtige Graham Paige.
’n Lust  –  de soepele slag van dien motor

Dat gonst en dat gromt als een onweer aan de kim. Zoo’n zachte zoemende slag – muziek voor de kenners! Formidabele motoren die, zelfs bij sneltrein-vaart van den wagen, rustig werken – omdat Grahams vierde versnelling het toerental tempert. Een opzienbarende vondst, Graham’s geruischlooze vierde versnelling. Daarin alleen al is de Graham anderen ver vooruit. Rijdt hem zelf. Na een proefrit bent u Graham-eigenaar. 

Graham SIX en EIGHT rondom onversplinterbare ruit.           GRHAAM PAIGE

Hoe dat zat met het eigendom na een proefrit is mij onduidelijk, maar verder is het een prachtige bijna dichterlijke tekst, vooral dat onweer spreekt mij aan.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, reclame en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Copywriting – ‘dat gonst en gromt’

  1. Wieneke zegt:

    Mooie tekst inderdaad, poëtisch. Ze bedoelden dat je na een proefrit zo verliefd bent op die auto, dat je zonder morren betaalt en dus eigenaar bent. Dan ben je zeker van je zaak, hoor 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s