Domela

imagesHij staat daar fier in het parkje bij de ingang van de Spaarndammerbuurt: Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919). Waar eens Cuijpers grote Maria Magdalenakerk het straatbeeld overheerste (gesloopt in de jaren zeventig) staat nu de socialistische voorman, de anarchist, ‘Us Ferlosser’. Ik las over Domela in de romans van Theun de Vries Het geslacht Wiarda, waarvan het tweede deel Stiefmoeder Aarde het bekendst is. Dit meeslepende boerenepos uit 1936 is meer dan een gewone streekroman. De roman vertelt met de kracht van een Scandinavische trilogie de geschiedenis van het geslacht Wiarda maar vooral ook over de tegenstellingen op het platteland en de opkomst van de socialistische beweging.

Unknown-1Altijd heb ik gedacht dat deze moedige strijder die wegens majesteitsschennis zeven maanden in de gevangenis zat (‘Domela moet zakkies plakken’) Domela als voornaam had, een van die vreemde Friese voornamen die er nu eenmaal zijn. Maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Voornaamgidsen vermelden wel dat Domela een meisjesnaam is met de betekenis ‘heerseres van het huis’ maar die naam komt in Nederland helemaal niet voor (‘Domelaatje, kom maar bij pappa’ klinkt ook niet). Maar Domela hoorde bij zijn dubbele achternaam.

De neef van Ferdinand Domela Nieuwehuis, de predikant Jan Derk Domela Nieuwehuis, heeft de familiegeschiedenis uitgezocht en ontdekt dat een van zijn voorvaderen een gestrande Deense kapitein was met de naam Nyegaard. Hij plakte die naam aan zijn al lange achternaam zodat er nu nazaten van Domela zijn die Domela Nieuwenhuis Nyegaard heten.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, literatuur en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Domela

  1. Corja zegt:

    Het beeld doet een beetje Lenin-achtig aan. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s