Sprookjeskasteel

IMG_1736

Beneden ruist een beekje, overal zingen vogels, het is nog rustig in dit oeroude woud op deze stralende dinsdagochtend. Steile hellingen, machtige loofbomen. Ik heb niet het shuttlebusje genomen, maar loop vanaf de parkeerplaats naar Burg Eltz, hier in een zijdal van de Moezel. Het pad gaat langzaam naar beneden, van een kasteel is nog niets te zien. De tocht hier naar toe was al prachtig, over een eindeloze hoogvlakte, het Maifeld, vol met goudgeel koolzaad. In de verte de kerktoren die vreemd net boven de heuvel uitsteekt. Edgar Reitz filmde het talloze keren in zijn Heimat-trilogie, allemaal hier in de buurt.

FullSizeRender 242Als jonge tiener bracht ik vakanties door aan de Rijn. We bezochten oude burchten, vaak ruïnes, we kenden de ridderverhalen die er bij hoorden, de sagen van Lohengrin en Siegfried. Maar hier in dit donkere bos is de sfeer anders. Sprookjesachtig.

Als het pad een scherpe bocht maakt zie ik opeens torens tussen de takken door schemeren. Ik loop verder en kan nu het hele kasteel zien, helemaal intact alsof het zo van de tekentafel van een decorbouwer komt. Een kasteel zoals je je een fantasiekasteel voorstelt met een poortgebouw, oneindig veel torens, erkers, trappen en de windvanen.

IMG_1739
Burg Eltz stamt echt uit de Middeleeuwen, volgens de boeken uit 1157 om precies te zijn. Nog steeds eigendom van de grafen von en zu Eltz-Kempenich, een familie die in Trier en omgeving belangrijke posities heeft ingenomen. In de loop der eeuwen is er veel gebouwd en verbouwd aan de burcht. Er is brand geweest, muren zijn ingestort, het gebouw is belegerd, maar nooit heeft een vijand het kasteel weten te veroveren.

IMG_1740Het verbaast me dat deze attractie niet veel bekender is. Je kunt het kasteel bezoeken, er zijn rondleidingen, er is een café-restaurant, een souvenirwinkel, maar het aantal bezoekers is slechts een fractie van het aantal dat jaarlijks Neuschwanstein in de Beierse Alpen bezoekt. Ik vind Burg Eltz eigenlijk mooier, kleiner. Minder spectaculair maar ook door zijn ligging een echt sprookjeskasteel.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Reizen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Sprookjeskasteel

  1. Wieneke zegt:

    Het is zeker een beauty van een kasteel, zeg. Sprookjesachtig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s