Sint Gangolf – de bedrogen echtgenoot

Schermafbeelding 2017-05-25 om 10.47.02
In Trier staat bij de Grote Markt, verscholen achter een aantal fraaie huizen de Sant Gangolfkirche. Van deze Sankt Gangolf had ik nog nooit gehoord, ik dacht even dat het ging om de held uit In de ban van de Ring van Tolkien, maar dat is Gandalf.

De echte Gangolf was een ridder die leefde in het gevolg van de Frankische koning Pepijn de Korte (714-768). Als jongeman raakte hij ergens in het Bourgondische land enorm onder de indruk van een bruisende bron die helder fris water gaf. Gangolf besloot het land te kopen, maar tot ieders verwondering hield de bron toen op te stromen. Zijn vrienden lachten hem uit, maar hij, de goeierd, schudde zijn hoofd en bood hen een feestmaal aan.

Thuis gekomen in Varennes stak hij zijn lans in de grond en zie, op die plek stroomde opeens weer het frisse bronwater. Volgens de overlevering was het water geneeskrachtig en veel mensen uit de landsstreek zouden er baat bij hebben gehad.

Schermafbeelding 2017-05-25 om 10.56.15

Sint Gangolf

Toen hij nog maar pas getrouwd was vertrok hij met koning Pepijn voor een veldtocht naar een naburig land waar hij veel vijanden versloeg. Thuisgekomen vertelden zijn vrienden hem dat zijn vrouw hem bedroog met een pastoor. Ook dat kwam toen al voor … De vrouw bekende maar zei dat alles achter de rug was, ze had enorme spijt. Gangolf wilde daar zeker van zijn en vroeg haar haar arm in de bron te steken, en zie: deze verbrandde ter plekke (volgens een ander versie van het verhaal viel het vel van haar vingers en waren haar botten te zien). Gangolf toonde medelijden en vergaf haar. Om het goed te maken schonkt hij haar zelfs de helft van zijn vermogen, maar zij mocht zijn vertrekken echter niet meer betreden, de pastoor werd verbannen naar een uithoek van het land.

Toen haar hand was genezen zocht de vrouw weer contact met de pastoor en samen beraamden ze een plan om Gangolf te vermoorden. Dat gebeurde en de jonge Gangolf belandde in het graf. Dat werd al snel een plek waar wonderen gebeurden, veel mensen uit de verre omtrek reisden er heen om Gangolf te vereren.
De trouweloze echtgenote bekeek het uit de verte en zei toen volgens de overlevering spottend: ‘Die Gangolf verricht net zo veel wonderen als er melodieën uit mijn achterwerk zullen klinken.’ Sindsdien klonken trompetten en schalmeien uit haar gat, bij elk woord dat ze zei en op vrijdag, de sterfdag van haar brave man was er een heel sextet te horen.

Deze legenden werden opgetekend in de 10e eeuw door Hrotsvitha von Gandersheim en zijn in verschillende kloosterboeken terug te vinden. In Bourgondië, de Elzas, de Eifel en in het Rijnland en zijn verschillende kerken te vinden die aan Sankt Gangolf zijn gewijd. In Nederland is hij vrijwel onbekend, werd hier Gengulphus genoemd. Zijn naamdag is op 3 april. Waarom hij heilig werd verklaard is onduidelijk, hij lijkt vooral slachtoffer van slechte mensen uit zijn omgeving.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s