‘Urban life style’ elektrische fiets

Schermafbeelding 2017-06-02 om 10.18.08
Geen gewone fiets maar een fiets die hoort bij de ‘urban life style’: modern, design, duur, hip, vlot. Geen stomme dorpsfiets, geen oma- of opafiets, geen tweedehandsje, geen afdankertje, maar een steel blue fiets van meer dan tweeduizend euro. Daar hoor je op te fietsen wil je meetellen in deze snelle, bruisende stad.

Er is iets vreemds met dat woord urban. Lang geleden, al in de 16e eeuw, was dat gewoon nog ‘urbaan’ en betekende zoiets als ‘hoffelijk’, ‘beleefd’, ‘welgemanierd’, gedrag dat horde bij de bovenlag van welgestelden zoals ze in de stad te vinden waren.

Daarna is dat woord lang verdwenen maar via het Engels is het weer teruggekomen, ‘urbaan’ werd urban en kreeg ook een bijbetekenis: de alternatieve cultuur van de grote stad. Onder de noemer urban music vallen alle stromingen die te maken hebben met muziek die is ontstaan in de steden, vooral in de verre – vaak gekleurde – buitenwijken, rap, hiphop, r&b.
Urban is geen neutrale term meer die aangeeft dat iets uit de stad komt, urban is jong en opstandig, vooral: tegen de gevestigde orde. Je kunt overnachten op de Urban Campsite, “een reizende camping waar kamperen en kunst samenkomen. Je kunt er overnachten in artistieke, bijzondere, soms (te) gekke kunstwerken. Alle objecten zijn ingericht als hotelkamer.” Urban is een containerbegrip geworden dat voor alles te gebruiken is, als het maar niet ‘gewoon’ is.
Die urban fiets is trouwens wel erg duur voor een opstandige jongere.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Nederlandse taal en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Urban life style’ elektrische fiets

  1. Appelvrouw zegt:

    Voor een E-fiets valt de prijs wel mee. Zolang die in grote getale gekocht worden hoeft de prijs niet omlaag. En voor een naam mag je wat betalen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s