Argg

Als ik iets heel erg vind zeg ik ‘argg’ en trek er een vies gezicht bij. Meer mensen doen dat, en ze schrijven het, ook in het Engels. Op internet telt Google ruim 400.000 voorbeelden.

Ik dacht daaraan toen ik in de beste thriller van 2017 (Graeme Macrae Burnet, Zijn bloedige plan *His bloody Project*, een van de beste literaire thrillers van dit jaar, ook genomineerd voor de Booker Prize) de volgende zin las: ‘Als kind was hij wreed tegen dieren en vogels en regelmatig ging hij zich in en om het dorp te buiten aan vandalisme. Hij was arglistig als de duivel zelf.’
Dat woordje ‘arglistig’ ken ik maar half, ik vermoed wel wat het ongeveer betekent, maar precies weet ik het niet, ik zou het zelf nooit gebruiken.

Er zijn meer woorden met ‘arg’: argwaan, argeloos … Zou dat ‘arg’ van ‘erg’ komen?
Als van je wordt gezegd dat je arglistig bent is dat negatief, heel slecht. Het betekent zoiets als: boosaardig, doortrapt, slinks, vals. De hoofdpersoon uit het boek, een jongen nog, heeft bekend drie mensen uit het dorp op gruwelijle wijze te hebben gedood. Dat speelt zich allemaal af in de Schotse Hooglanden in 1860. Òf de jongen het heeft gedaan, waarom en hoe, daar gaan de overige 400 bladzijden over die ik nog moet lezen.

Unknown-1Het Woordenboek der Nederlandse Taal geeft aan de ‘arg’ al een hele oude vorm is en ‘kwaad’ of ‘slecht’ betekende, vaak gespeld als ‘argh’. Later is dit overgegaan in ‘erg’ zoals we dat nog steeds kennen.
‘Arglistig’ is kennis hebben van het kwaad, ermee omgaan, het kwaad gebruiken. ‘Argwaan’ is het vermoeden van het kwaad. ‘Argeloos’ daarentegen betekent juist: vrij van het kwaad, nietsvermoedend.

‘Zijn bloedige plan’ is een intrigerende literaire thriller, gesitueerd in een woest en grimmig landschap waarin macht volkomen arbitrair wordt uitgeoefend.
Aldus de recensie. Ik verheug me er op. Arglistig of niet.

 

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in literatuur, Nederlandse taal en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Argg

 1. Appelvrouw zegt:

  van 1 zo’n klein woordje een heel verhaal maken is een kunst.
  Net zoals het begrijpen van thrillers en het geduld 400 pagina’s te lezen om er dan achter te komen of die jongen het gedaan heeft of niet. Ik wens je veel leesgenoegen.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Ik heb het boek inmiddels uit. Het is veel meer een historische roman dan een thriller. Goed geschreven en heel goed gedocumenteerd. Een prachtige beschrijving van het rauwe, en vaak onrechtvaardige leven in de uithoeken van Schotland. En daar komen ongelukken van, zoals in dit boek.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s