Iedereen fotografeert

Zelfs in de regen staan verderop op de brug toeristen elkaar te fotograferen met hun mobiele telefoon. Foto’s maken is zo gemakkelijk geworden. Geen gedoe meer met filmrolletjes, met belichtingstijden, flitslampjes. Geen donkere kamer meer, geen negatieven meer met vieze vingerafdrukken. Geen nabestellingen meer. Ergens in een doos zijn ze nog wel te vinden, de mapjes van de Hema met de negatieven en de mislukte foto’s.
Maar veel mensen raakten ook hun hobby kwijt. Zo heeft ook het voordeel van het makkelijk fotograferen met de telefoon ook z’n nadeel.

IMG_1460

Bron: Reclamearsenaal

Guy de Coral was rond de vorige eeuwwisseling een bekende en veel gevraagde downloadfotograaf. Hij is vooral bekend geworden door zijn portretten van koningin Wilhelmina en prinses Juliana. hij noemde zich dan ook ‘hof-fotograaf’. Hij was ook een goede zakenman, zo beheerde hij verschillende fotozaken en importeerde hij zijn eigen camera’s.

Het pand op het Rokin waarin de zaak van Guy de Coral zat moest in 1920 plaatsmaken voor ene groot kantoorgebouw van de Internationale Tabakshandel. Dat staat er nog steeds, wordt nu helemaal verbouwd en is bijna onzichtbaar dor de obstakels van de aanleg van de Noord=Zuidlijn.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, reclame en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Iedereen fotografeert

  1. Corja zegt:

    Afgelopen week keek ik met mijn kleinzoon van 11 de serie Q en Q (uit de zeventiger jaren). Daarin wordt volop gefotografeerd met een gewoon toestel met telelens. Het gaat over belichting en sluitertijd en donkere kamers. Er liggen foto’s in een ontwikkelbad en hangen te drogen aan de lijn. Heerlijk. Maar voor zo’n ventje is het blow-up-achtige verhaal het belangrijkst; hij snapt niets van al dat ‘gedoe’. En hij zat met open mond te kijken naar de telefoons met draaischijf…!

    Liked by 1 persoon

  2. Appelvrouw zegt:

    Veel foto’s van de huidige tijd zijn dan ook het bekijken niet waard omdat we maar raak schieten en vaak geen keuze maken, noch voor onszelf maar nog erger dat we niet kiezen wat we laten zien, hele vrachten troep wordt online gegooid alsof een ander daar op zit te wachten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s