Tabak in de Nes

IMG_1241 2 (1)Een smalle straat achter de Dam, die parallel loopt aan het Rokin. Eens was de Nes vermaard vanwege de kloosters. Daarna lage tijd verwaarloosd. Een opbloei rond 1900 met tingeltangeltenten, revues en bordelen. En toen kwam de tabak. Veilinghuizen, monsterzalen, opslagplaatsen. De Nes werd het centrum voor de tabakshandel. Die verdween na de oorlog toen er geen aanvoer meer was uit Indië. De grote tabakshallen stonden leeg.
Heel langzaam kwam er weer leven in de straat. Deze ligt zo centraal, daar moest wel iets mee gebeuren. De Brakke Grond werd een theater, spoedig volgden er meer: Frascati, het Vlaams Cultureel Centrum, De Engelenbak, het Comedy Theater. Sommige bestaan nog steeds anderen kregen een nieuwe functie. Toeristen ontdekten de straat, er kwamen hotels. Het naam van het zalencomplex Tobacco Theater verwijst nog steeds naar de vroegere functie van de enorme ruimte achter de gevel aan dit straatje.

Als je goed kijkt, is de geschiedenis is nog steeds goed te zien. Op nummer 39 is de voormalige winkel met woonhuis te vinden van tabakshandelaar G.J. Downer. De spelling van de inscriptie boven de deur suggereert dat de tekst uit de 17e eeuw stamt maar dat is niet zo, het pand stamt uit 1910.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s