Balkons in de Oude Stad van Tbilisi

IMG_1824De hoofdstad van Georgië werd door de Russen Tiflis genoemd, maar in het Georgisch is het Tbilisi. Dwars door de stad loopt de snelstromende rivier de Mtkvari. Die Georgische namen maken duidelijk dat het Georgisch een lastige taal is die totaal verschilt van andere Europese of Aziatische talen. Ook het schrift is voor ons onleesbaar, het doet eerder denken aan Birmees dan aan enig ander westers schrift. Toch is Georgië een van de oudste Christelijke landen van de wereld, de oudste kerk van Tbilisi, de Anchiskhati Basilica die nog altijd overeind staat, stamt uit de 6e eeuw.

IMG_1751Toch zijn in dit oude deel van de stad de meeste gebouwen niet ouder dan honderd jaar. Regelmatig werd de stad veroverd en verwoest, door Perzen, Turken, Armeniërs en Russen. Ook branden verwoestten regelmatig de veelal houten huizen. Kenmerkend voor de bouwstijl in Tbilisi zijn de bewerkte balkons. Ook de meest eenvoudige huizen hebben een balkon, vaak met een versierd hekwerk.
Het stadsbestuur heeft regelmatig pogingen gedaan om meer oude huizen te restaureren, maar geldgebrek en politieke onenigheid hebben dergelijke projecten vaak weer stil gelegd. Overal in de oude stad zie je naast elkaar huizen die fraai zijn opgeknapt en huizen die zijn vervallen en vaak al jaren leegstaan. Bouwprojecten worden vol enthousiasme gestart maar net zo makkelijk weer gestopt.

IMG_1762De meeste jonge mensen trekken naar de wijk Vera die wat noordelijker ligt, daar zijn Georgische hipsters te vinden. Natahlie Wouters schrijft in de nrc dat die wijk lijkt op het Berlijn van de jaren negentig. Wij vonden er één aardige broodjeszaak maar verder weinig spannende winkels. In de Old Town zijn geen coffeeshops en geen Starbucks, geen galeries en geen boetieks. Wel veel kleine restaurantjes en veel terrassen. Overal fruitverkoopsters op straat. Veel nauwe straatjes die stijl de heuvel op gaan of juist afdelen naar de rivier. Overal huizen met balkons en heel veel jonge mensen die bellen, praten en altijd in groepjes wat rondhangen. Er wordt nog opvallend veel gerookt in Georgië. En overal zijn auto’s die ook in de stad gevaarlijk hard rijden. Heel veel taxi’s en busjes die overal stoppen.

IMG_1750Een van de vele prettige dingen van deze hoofdstad is dat je je erg veilig voelt. Er is weinig criminaliteit, de rekening klopt altijd, je hoeft niet steeds alles na te rekenen. De mensen zijn enorm aardig en altijd bereid je te helpen, hoewel het vaak lastig is om te communiceren, er spreken maar weinig mensen Engels. Met wat geduld en improvisatie lukt het toch wel om je doel te bereiken.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Reizen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s