Sofiko

IMG_2089Niet ver van ons hotel in de Oude Stad van Tbilisi was een klein parkje waar we doorheen liepen op weg naar ons favoriete koffieterras. In dat park stond zoals zo veel in Georgië een beeldhouwwerk. Een klein monument waar ik een aantal keren voorbij was gelopen zonder goed te kijken. De laatste dag van ons verblijf keek ik maar eens goed: het was het prachtige hoofd van actrice Sofiko Chiaureli, gemodelleerd naar het beeld van een van haar beroemdste filmrollen.

Soviet-Georgian-actress-Sofiko-Chiaureli.-The-Color-of-Pomegranate-1972Sofiko Chiaureli (1937-2008) was een gevierd actrice in Georgië die grote rollen speelde in zowel theater als in films. Ze trad niet alleen op in Tbilisi maar ook in Moskou. De film waar ze beroemd mee werd, The color of Pomegranade van regisseur Sergei Parajanov uit 1969, was van origine een Russisch-Armeens film.

Ik wist niets over film in Georgië. Er blijkt een bloeiende industrie te bestaan, films die op internationale filmfestivals lovend worden ontvangen. In de jaren zestig al bloeide de Georgische film. Tegendraads, eigenzinnig in vormgeving en beeldtaal. Regisseur Parajanov belandde een aantal keren in de gevangenis en in strafkampen.

Sofiko Chiaureli steunde het sovjet bewind, in haar laatste interview zei ze “Guys, we need to stay! Only love can save. We need to stay close to Moscow.” (ze zei het vast in het Russisch of het Georgisch) UnknownDie woorden werden haar niet kwalijk genomen, veel mensen dachten er toen zo over. De verhouding tussen Georgië en Rusland is na 2008 verslechterd toen er een korte oorlog uit was gebroken rond Zuid-Ossetië, een provincie die zich onder invloed van Rusland los had gemaakt van het moederland Georgië.

Maar dat heeft de herinnering aan Sofiko Chiaureli niet weggenomen. Haar beeldje staat er stralend bij in het park aan de Kote Abkhazi; op haar naamdag een op haar sterfdag liggen er altijd verse bloemen, zo vertelde mij een trouwe fan.

Tien beste Georgische fims http://www.imdb.com/list/ls000042282/ 
Biografie http://soviet-art.ru/soviet-georgian-actress-sofiko-chiaureli/
Foto’s  http://www.listal.com/sofiko-chiaureli/pictures

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s