Koninkrijk Georgië

IMG_2093 (1)In Tbilisi logeerden we hotel ‘Tamar Palace’ aan het Koning Erekle II plein. Ons reisgidsje vermeldde dat in de hoogtijdagen van de middeleeuwen, in de Gouden Eeuw van Georgië, het land inderdaad een koninkrijk was. In de stad zijn veel straten vernoemd naar Georgische koningen, al is de naam vaak lastig te herkennen: Bagratstraat, Vakhtangstraat, Tamarstraat. En Hotels natuurlijk zoals dat aangename van ons in de Oude Stad aan een klein parkje.

IMG_1763

Tamar Palace Hotel aan het Erekle II Plein

Dat alles maakte me nieuwsgierig hoe het zat met dat koninklijk verleden. Zeker toen ik in de plaatselijke Engelstalige krant Georgia Today las dat de orthodoxe Patriarch van Georgië, Ilia II, een pleidooi had gehouden om van Georgië een constitutionele monarchie te maken. Dat zou goed aansluiten bij de eeuwenoude geschiedenis van het land en zorgen voor meer eenheid en stabiliteit.

Al in de vroege middeleeuwen zou er sprake zijn geweest van Georgische koningen, christelijk uiteraard, zoals Meribanes II, in Georgië Mirian genoemd. Hij stamde uit een Perzisch geslacht en regeerde lang, van 284 tot 361 over wat toen heette het koninkrijk Iberia dat deels samenviel met het huidige Georgië. Maar aan de grenzen dreigden Perzen en de machtige Byzantijnen steeds de macht over te nemen. Vanaf de zevende eeuw waren de Arabieren de baas.

150px-David_IV_of_Georgia_(Gelati_fresco)

Davit de Bouwer

Onder leiding van koning Davit IV de Bouwer uit de dynastie van de Bagrationi kreeg het land weer een grote mate van onafhankelijkheid. Hij regeerde van 1089 tot 1125, de tijd van de eerste kruistochten. In Tbilisi kom je op veel plaatsen de naam tegen van koningin Tamar, alsof ze nog pas gleden heerste over het land. Maar ze regeerde van 1184 tot 1212, jaren van grote bloei en welvaart. De Gouden Eeuw van Georgië.

Daarna volgde eeuwen van veroveringen en verval. De Mongolen kwamen uit de Aziatische steppen, Turken, Russen, Perzen heerste in feite over het land. Het koninkrijk viel uiteen, er was lange tijd sprake van drie koninkrijkjes: Kartli, Kakheti, Imereti en aan de grenzen een aantal prinsdommen. De koningen waren vazallen van de grote omringende rijken.

170px-Queen_Tamara_of_Georgia

Tamar de Grote, 13e eeuw

Pas in het midden van de 18e eeuw onder koning Hercules II (Georgisch: Erekle II) kwam er weer een zekere mate van eenheid en onafhankelijkheid maar dit duurde slechts kort, vanaf 1800 maakte Georgië deel uit van het grote Russische tsarenrijk. Prinsen uit van het Huis Bagrationi vervulden nog wel hoge functies maar dansten naar het pijpen van de machthebbers.

220px-Erekle_II_(crop)

Erekle II

Aan het eind van de 19e eeuw was er een sterke opleving van het Georgische nationalisme. Het gebruik van het Georgisch werd gestimuleerd en kwam een Nationaal Theater en een Nationale Bibliotheek. Prins Ilia Chavchavadze speelde daarbij een belangrijke rol. In elke stad kom je dan ook een Chavchavadzestraat tegen.

Toen in 1918 er eindelijk een democratische onafhankelijke Georgische staat werd gesticht werd dat een republiek. Niemand dacht er toen aan van het land een koninkrijk te maken. De sociaaldemocraten maakten de dienst uit, er was een keurig meerpartijensysteem. Maar al in 1921 trok het Rode leger het land binnen en maakte een eind aan de zelfstandigheid.
De jonge republiek werd een Sovjetstaat, die zou zo blijven tot 1990, tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Caucasus_1490_map_de_alt.svg

12e- 17e eeuw: Drie koninkrijken

De politieke situatie in het land is sindsdien een zaak van een wankel evenwicht. De druk die Rusland uitoefent door de annexatie van twee Georgische gebieden: Abchazië en Zuid-Ossetië is groot, de economische groei gaat langzaam. Aan alle kanten zoekt het land aansluiting bij Europa. Niet gek dus dat een aantal instanties weleens droomt over de gouden tijden, toen er nog koningen van Georgië waren.

Georg 05Afstammelingen uit het Huis Bagrationi wonen in Spanje, Frankrijk en de VS. Ze ruziën al over de vraag wie in aanmerking voor de Georgische troon zou komen. Volgens Georgia Today is een van de pretendenten snel gescheiden van een vrouw met een kwalijke reputatie om vooral zijn rechten op de troon niet kwijt te raken.
Eerlijk gezegd denk ik dat Georgië nog heel lang een republiek zal blijven.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Reizen, royalty en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Koninkrijk Georgië

  1. Wieneke zegt:

    Tjee, allemaal helemaal nieuw voor mij. Wat interessant!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s