Bloedstraat

Unknown

Op de Amsterdamse Wallen vind je veel aanwijzingen dat daar vroeger grote kloosters hebben gestaan. Zo is er de Bethaniënstraat en de Monnikenstraat, daar vlakbij ligt de Bloedstraat, tussen de Ouderzijds Achterburgwal en de Nieuwmarkt. Een klein straatje met dames achter de ramen en heel veel toeristen.
De naam Bloedstraat roept veel vragen op. De herkomst is zoals vaak bij die oude namen onduidelijk. Volgens sommige bronnen heeft het te maken met de bloedcaemer van het klooster dat hier tot 1578 stond, de operatiekamer waar heel wat bloed gevloeid moet hebben. Volgens anderen ontleent het straatje zijn naam aan de Bloedraad van Alva, de Raad van Beroerten, de rechtbank die door koning Filips II (‘De koning van Hispanje’ die we nog altijd eren) was ingesteld om de onrust in de Nederlanden te beteugelen, de raad die heeft geleid tot gruwelijke doodsvonnissen. Maar er is geen enkele bewijs dat de Raad ooit in dit straatje bijeenkwam.

Schermafbeelding 2017-07-07 om 10.30.51.pngDe Bloedstraat spreekt ook tot de verbeelding omdat er een aantal moorden zijn gepleegd. Niet alleen bij Baantjes en inspecteur Voordewind vormen de Wallen het decor voor misdaad, ook in de werkelijkheid.
De naam van de staat komt voor in de verhalenbundel van Annejet van der Zijl ‘Moord in de Bloedstraat’. De bekende biografe begon haar carrière als misdaadverslaggever en bundelde in dit boek enkele van haar reportages. Het kreeg levende recensies. Het titelverhaal gaat over de moord op een Braziliaanse prostituee; ze stuurde wekelijks geld naar huis voor haar kinderen die ze in Brazilië bij haar moeder achterliet. Ze kwam op een gruwelijke manier om het leven, de dader is nooit gevonden. Ook recentelijk vonden er nog twee moorden plaats in de Bloedstraat, liquidaties heet dat tegenwoordig, onderwereldfiguren die elkaar afmaken, Ibrahim Akasha en Magdi Barsoum werden neergeschoten in de Bloedstraat. De schutter van Akasha vluchtte, heel Hollands, weg op de fiets. Er staat een appartement te koop in de Bloedstraat: ‘in het hart van de gezellige binnenstad’.

Op de gedenkpagina Joods Monument wordt herdacht dat drie bewoners van Bloedstraat in 1943 in concentratiekampen werden vermoord: Levij, Hendrika en Duifje Blog woonden op nummer 21.

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s