Berlijns drama

Zeker in de zomer is een rubriek ‘Allerlei’ een heerlijke afvalbak voor nieuwtjes die je ook makkelijk kunt overslaan. ‘Komkommernieuws’ had ook de kop kunnen zijn, maar ‘allerlei’ klinkt net wat vager en algemener.

Het Nieuw Israëlitisch Weekblad gaf op 17 februari 1893 onder de kop ‘Buitenland’ het volgende bericht uit een Duitse krant door dat ze slechts half vertaald hadden:
De te Berlijn verschijnende A. Z. d. J. heeft onder de rubriek ‘Allerlei’ de volgende bijzonderheden: Familie Tragödie. De Joodsche brandewijntapper Adolf Grosz heeft een 17-jarige dochter, waarin de commissaris van politie Emerich Kosztics zich verliefd heeft. Hij deed formeel aanzoek bij de ouders om de hand van het meisje welke hem geweigerd werd. De ouders toch konden er niet toe besluiten hun dochter een niet-Israëliet tot vrouw te geven. Toen Woensdagavond j.l. Grosz in de Synagoge was, ontvoerde Kosztics het meisje. Thuisgekomen merkte de vader onraad en ontdekte spoedig de schuilplaats der beide geliefden. Hij verschafte zich toegang tot de schuilplaats, en smeekte hem zijn dochter terug te geven. Kosztics trok zijn sabel en stak den ongelukkigen vader zoo met kracht in de borst, dat deze voor dood nederzonk. Kosztics is in hechtenis genomen.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Berlijn, Duitsland, media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s