Lende

RindMijn onderrug doet pijn. Ik heb dat wel vaker, iets te veel gebukt, getild of gewoon verkeerd bewogen. Na een paar dagen is het alweer over. Vanochtend de warme douche erop gezet, dat werkt net zo goed als een dure massage.

Zit het in je lende? vroeg de buurman. Die vraag zette me aan het denken. Waar zitten mijn lenden eigenlijk? Heb ik er een of twee? Ik moet bekennen dat ik mijn rug slecht ken. Ik zie hem nooit en ook foto’s van mijn rug bezit ik niet. Ergens zitten schouderbladen weet ik, er moet sprake zijn van een wervelkolom, er zijn heupen en daar onderdaan, bij de grens tussen de rug en billen, daar ergens zou mijn lende of zouden mijn lenden moeten zijn.

Ik ken de lende van de slager: een lendebiefstuk en ledenlappen om te sudderen. Maar dat zijn loze woorden sinds de ambachtelijke slager die het vlees snijdt waar je bij staat vrijwel is verdwenen. Zelfs een plaatje van de koe met pijltjes en streepjes, waar zit wat, ontbreekt in de supermarkt.

Opgegroeid met de Bijbel ken ik lendenen ook als een vaag synoniem voor alles wat met de mannelijke voortplanting heeft te maken. Bijbelse mannen zorgden voor talloze nakomelingen die uit hun lendenen voortkwamen – in de Bijbel staat vaak de oude vorm: lendenen, wel zo mooi, lenden komt ook voor –  Daar kon ik me als kind niets bij voorstellen en dat was vast ook de bedoeling.

‘Omgord de lendenen van uw verstand’, staat in 1 Petrus 1:13, een mooie, wijze raad al zullen veel mensen die dit horen even moeten nadenken, waar zitten die lendenen dan wel niet …

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Nederlandse taal en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s