Stegen bij de Nieuwendijk – de polsslagader van de grote stad

IMG_2221Tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en het Damrak zijn maar liefst twintig stegen te vinden, van oost naar west. Soms zijn ze zo breed dat het meer straatjes dan stegen zijn, sommigen zijn inmiddels onvindbaar, ze lopen dood of zijn helemaal opgegaan in een nieuwbouwproject. Een aantal is afgesloten met een hek zodat je er niet eens door kunt lopen.
IMG_2198Makelaars prijzen de stegen aan als ‘oases van rust in de onstuimige binnenstad’, ‘oergezellige straatjes’, en ‘de polsslagader van de binnenstad’. Op sommige plekken is de rust inderdaad te vinden, zoals in de Sint Nicolaasstraat en in de afgesloten Suikerbakkerssteeg en op het eveneens vaak afgesloten Bleau Erf. Veel andere stegen zijn doorlooproutes voor toeristen geworden, vol ijs- en wafelwinkels, coffeeshops, tattooshops, souvenirwinkels, goedkope hotels en schimmige cafés.

IMG_2181De wirwar aan straatjes en stegen toont dan ook een zeer gevarieerde aanblik. Op deze zomerse vrijdagochtend is het hier en daar doodstil, op andere plekken, zoals de Nieuwe Nieuwstraat en de Gravenstraat is het al druk, de fietsenverhuurder stuurt dertig jonge toeristen de stad in die vrolijk door de steeg fietsen, langs overvolle vuilniszakken en geparkeerde fietswrakken. Ik sta helemaal tegen de muur aangedrukt om ze langs te laten. Er staan nog veel prachtige 17e-eeuwse geveltjes maar je moet dan wel omhoog kijken, de plint van de gebouwen wordt vaak in beslag genomen door graffiti en kleurrijke 21e-eeuwse telefoonwinkels die in plaats zijn gekomen van de oude ambachten die hier vroeger te vinden waren, zoals de haringpakkers en de mandenmakers.

De Gemeente Amsterdam, de buurtvereniging, de ondernemers- en winkeliersverenigingen hebben in de loop der tijd heel veel plannen gelanceerd om de stegen rond de Nieuwendijk te upgraden. Hier en daar zijn geslaagde nieuwbouwprojecten gerealiseerd maar de bouw van het winkelcentrum De Kolk op de plaats van de oude bioscoop Cinéma Royale is een grote mislukking geworden. Ja handig die grote parkeergarage, maar in plaats van mooie speciaalzaken zijn er nu een paar foeilelijke winkels van grote ketens gekomen. Geen mens gaat de roltrap meer op om boven te kijken, de passage over de Dirk van Hasselsteeg wordt niet meer gebruikt, de nieuwbouw aan de Nieuwezijds Kolk detoneert enorm.

IMG_2256.jpgZou ik voor heel veel geld een duur appartement kopen in zo’n romantische steeg, een woning met een ‘Frans balkon’ dat helemaal geen balkon is?  Met uitzicht op daken, duiven, de laadruimte van de Hema, de vuilniszakken van de nutellawinkel, met altijd lawaaiige toeristen voor de deur? Zelfs als het aan zo’n mooie afgesloten binnenplaats ligt als ’t Hol of Blaeu-Erf, zou ik het niet doen.

IMG_2293Het plan om van dit gebied iets moois te maken, naar het voorbeeld van de ‘negen straatjes’, het ‘twintig-stegenplan’ dat met behulp van kunstenaars en stadsplanners meer groen in het gebeid wil brengen, meer leefbaarheid en vooral meer kwaliteit maakt nog maar weinig mensen enthousiast. Het kan, de nieuwe Beurspassage naast het interessante nieuwe pand van C&A/Primark is een geslaagd voorbeeld. Het lijkt bijna onmogelijk om bijvoorbeeld fietsen uit de stegen te krijgen (meer grote fietsenstallingen graag!). Er zal nog heel veel geld, tijd en energie in dit gebied gestoken moeten worden om er iets beters van te maken.

Nieuwezijdsarmsteeg, Oude Braak, Sint Jacobsstraat, Sint Jacobsdwarsstraat, Haringpakkerssteeg, Karnemelksteeg, Nieuwezijds Kolk/Kolksteeg, Oudebrugsteeg, Dirk van Hasselsteeg, Mandenmakersteeg, Suikerbakkerssteeg, Nieuwe Nieuwstraat, Onze Live Vrouwensteeg, Sint Geertruidensteeg, Zoutsteeg, Damraksteeg, Sint Nicolaassteeg, Zwartehandsteeg, Blaeu Erf / Blaeustraat / ’t Hol, Gravenstraat, Valkensteeg.

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Stegen bij de Nieuwendijk – de polsslagader van de grote stad

 1. Peter Kersten zegt:

  Leuk, Will

  P

  Like

 2. Peter Kersten zegt:

  Jahhh, heel leerzaam en leuk

  Peetje

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s