Koppen rond het Rokin

IMG_2373
Het Rokin is bijna af. Nog steeds wordt er hard gewerkt aan de metro-ingang tussen Dam en Spui, er staan nog hekken, stukken van de rijbaan zijn afgesloten, fietsters worden door moedige verkeersregelaars verplicht om om te rijden via de Nes. Maar verderop is alles klaar: een brede stoep, terrassen, fietsrekken. Waar eens een de Amstel stroomde, en nog niet zo lang geleden een groot parkeerterrein was, is nu alle ruimte voor voetgangers en fietsers.

De bebouwing rond het Rokin is een rommeltje. Beroemde panden uit de 17e eeuw, veel winkel- en kantoorpanden uit de 19e en 20e eeuw en ook nieuwbouw van nu. De gebouwen van Hudson’s Bay zijn bijna klaar, de winkel gaat binnenkort open, aan de oude gebouwen van V&D bij de Munt wordt nog gewerkt.

IMG_2376Tijdens een korte wandeling over het Rokin op een drukke dinsdagmiddag vallen mij de koppen op. Veel gebouwen zijn versierd met koppen in de gevel of op het dak. Tronies van mensen en dieren die vaak verwijzen naar symbolen uit de Oudheid, symbolen die we nu niet meer begrijpen maar die ons nog steeds aanstaren en die iets laten zien van de rijke geschiedenis van de stad.

 

Opvallend veel Moren. Vaak wordt daarbij gedacht aan de slavenhandel, maar de zwarte man op nummer 64, hoog in de fraaie sierlijst is geen slaaf. Hij draagt pijl en boog en een idianentooi. Hij staat voor ‘de Amerikaan’, symbool voor de wereldhandel waardoor Amsterdam rijk is geworden.

Schermafbeelding 2017-08-01 om 17.22.27Mooi zijn ook de adelaars in het mooie zandstenen gebouw van Philips Vingboons op nummer 91. De verhoogde halsgevel is voorzien van twee klauwstukken, gevaarlijk uitziende adelaars. Hier woonde in de 17e eeuw Curt Sievertz Adelaer, bekwaam en geridderd zee-officier in diens van Venetië en later Denemarken.

Aan de gevel van het pand van kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae aan de ander kant, op de hoek van het Spui staan ook tal van beelden, symboliserend de bouwkunst, de beeldhouwkunst de schilderkunst en de graveerkunst. In het fronton is een ossenkop te zien, die staat voor de evangelist Lucas, patroonheilige van de schilderkunst. Het gaas voor de ossenkop is aangebracht om duiven te verhinderen daar boven te nestelen en, erger, daar de boel onder te poepen. IMG_2391

Om de hoek, in het mooie pand van E Cuijpers uit 1880 waar nu Esprit in zit, is ook een mooie kop verwerkt in de cartouche die het naamschild omlijst. Nog nooit had ik dat detail goed bekeken. Het verwijst naar de opdrachtgever en eerste eigenaar van het gebouw, H.F.Jansen et Fils, fourniseur de la Cour, intstallations deceoratives zoals met enige moeite te lezen is op het naambord. Of de snorremans aan de gevel Hendrik Frederik Jansen is, kon ik niet achterhalen.

IMG_2395Voor boekhandel Scheltema is een soort plein ontstaan. Rond 1860 heette dit het Rembrandtspleintje en waren er plannen om er een urinoir te plaatsen. Hier is zojuist een enorm beeld neergezet van Mark Manders, twee groene koppen en veel onduidelijke vormen waar water overheen komt te lopen. Nog niet iedereen is er enthousiast over maar als de omgeving klaar is, de boel rond de metroaanleg is opgeruimd, als de fontein functioneert zal het weleens een aardige Amsterdamse attractie kunnen worden.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s