Idee

Schermafbeelding 2017-08-09 om 14.36.11

Pand Zossenstrasse 18 Berlin Kreuzberg

In Berlijn werkt het. Daar hebben de deelgemeenten in een aantal gebieden met veel sociale huurwoningen het ‘recht van eerste koop’ (Vorverkaufsrecht) . Dit houdt in dat bij iedere verkoop de gemeente altijd als eerste het recht heeft de panden of stukken grond te kopen. Ook als de koop al gesloten is kan de rechter de koop ongeldig verklaren als het pand of het stuk grond niet  eerst aan de gemeente is aangeboden.

Schermafbeelding 2017-08-09 om 15.04.24

Bewoners protesteren tegen de voorgenomen verkoop

Dat gebeurde onlangs in Berlin Kreuzberg in de Zossenstrasse. Een groot pand  met voorhuis, binnenplaats en zijvleugel met twee winkels, een kantoor en veertien huurwoningen werd door de eigenaar met een flinke winst doorverkocht aan een in Luxemburg gevestigde investeringsmaatschappij.
De bedoeling was duidelijk: de nieuwe eigenaar wilde de huurwoningen opknappen en deze afzonderlijk met een gigantische winst verkopen. De huidige huurders die nu nog een redelijke huur betalen zouden op straat komen te staan. Expats bijvoorbeeld zouden weldra de huizen betrekken en de buurt ingrijpend veranderen. Veel mensen met geld zijn hard op zoek naar dergelijke woningen ‘at the heart of the city’s current cultural renaissance’, zo meldt de website van de de koper die het pand nu moet afstaan aan een gemeentelijke woningbouwvereniging.

Berlijn neemt dus maatregelen tegen de speculatieve verkoop van panden, en het werkt. Natuurlijk zitten er heel wat haken en ogen aan een dergelijke regeling, maar toch, een idee voor Amsterdam?

taz.de https://www.taz.de/Archiv-Suche/!5432980&s=Luxemburg&SuchRahmen=Print  http://knightsbridgeproperties.net/zossener-strasse-18/ 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Berlijn, Duitsland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Idee

  1. Wllm Kalb zegt:

    Peter: Interessant idee; is het allang niet 5 maal door verschillende politieke partijen geopperd?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s