Prins Dennis

Schermafbeelding 2017-08-15 om 11.39.38Opeens was het nieuws in Nederland: een jongeman uit Lisse, fotomodel Dennis Verbaas trouwt met een Maleisische prinses, de dochter van de sultan van Johor. Veel mensen wisten niet dat daar ergens in Zuidoost-Azië nog een echte monarchie bestaat met alles erop en eraan.
De Europese vorstenhuizen hebben ook vroeger al moeite gehad met die hoge adel uit de Aziatische landen, waren dat hun evenwaardige collega’s? Willem-Alexander en Maxima hebben nog geen statiebezoek gebracht aan de koning van Maleisië, ook Beatrix deed dat niet. Bij koninklijke feesten stonden de vertegenwoordigers van de Maleisische sultanaten ergens op de achterste rij, als ze al werden uitgenodigd.
De banden met de koning van Thailand en de keizer van Japan zijn veel hechter, maar dat zijn instituten van vele eeuwen oud die overal in de wereld worden gerespecteerd hoewel, we maar moeten afwachten of de nieuwe Thaise koning het nodige aanzien kan verwerven.

Schermafbeelding 2017-08-15 om 11.17.50Maleisië kent negen deelstaten met een sultan aan het hoofd, die allemaal een koninklijke staat voeren. Zij kiezen elke vijf jaar uit hun midden een koning, officiële titel Yang di-Pertuan Agon. Het huidige staatshoofd van de Maleisische Federatie is de sultan van de staat Kelatan, Muhammad V die vorig jaar werd gekozen. De officiële foto van de koning met echtgenote is overal in het land te zien.
Tot nu toe werkt het systeem goed, er is geen sultan die aan de macht wil blijven of het land te schande maakt. De voorganger van Muhammad V, sultan Abdul Halim van de staat Kedah was de enige vorst die voor de tweede keer werd gekozen, hij was ook al staatshoofd van 1970 tot 1975.

imagesMaleisië is een constitutionele monarchie, de koning heeft vooral een ceremoniële taak. Prins Dennis, heeft officieel geen prinselijke titel. Hij heeft zich keurig bekeerd tot de islam en een nieuwe naam gekregen: Dennis Muhammad Abdullah. Hij hoeft niet meer aan het werk als fotomodel maar wordt leidinggevende in een van de vastgoedbedrijven van zijn steenrijke schoonvader, veldmaarschalk sultan Ibrahim Ismail ibni Almarhum Sultan Iskandar Al-Haj.

Ook in de hoofdstad Kuala Lumpur stond de foto van het huwelijk op de voorpagina, maar met die negen koninklijke families in het land kunnen de lezers niet meer precies bijhouden wie nou wie is. Het zakennieuws is veel belangrijker en staat bovenaan. Prominenter dan prins Dennis is de foto van Taylor Swift is een sexy jurkje. Dat mag nog steeds in een land dat toch overwegend islamitisch is. De ‘royal wedding’ is vooral een plaatselijke aangelegenheid. Dennis zag er geroerd uit, kwetsbaar. Zal hij in zijn nieuwe paleis waar alles nogal formeel toegaat heimwee krijgen naar het gezellige Lisse?

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in royalty en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Prins Dennis

  1. Griemmank zegt:

    Wat een zoetig stel 😉 Haar vader vindt het maar niks, geloof ik.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s