v/h Glashandel

Schermafbeelding 2017-08-22 om 12.00.37De Geldersekade in Amsterdam ziet er tegenwoordig heel aantrekkelijk uit. Er hangen mooie bloemen aan de straatlantaarns, de meeste huizen zijn prachtig opgeknapt, de staatdealers zijn verdwenen. Hier en daar zit nog een Chinees bedrijf, dit stukje moest ooit het Chinatown van Amsterdam worden. Sommige naambordjes hebben ook een Chinese variant. Op foto’s van dit mooie stukje Amsterdam wordt één blok altijd overgeslagen, op internet zijn vrijwel geen foto’s te vinden van de panden 20-34

IMG_2431
Op zoek naar oude opschriften fotografeer ik een bijna onleesbare tekst op een groot leeg gebouw, dat ooit een fabriek of kantoor moest zijn geweest. Een bijna vergeeld plakkaat toont plannen voor een grondige verbouwing, maar zo te zien is er al jaren niets met het grote pand gebeurd. Op oude streetviewopnamen zit het gebouw nog onder de graffiti, die is professioneel weggewerkt.

Ik kan de tekst met enige moeite ontcijferen, er staat ‘N.V. Glashandel – Dijkstra – Vereenigde’ een verwijzing naar de grote glashandel zie hier vanaf  1924 zat. Aanvankelijk de zaak van J.B. Delius & Co  zoals blijkt uit een foto uit 1909. Rond 1920 stond in mooie Jugendstil letters nog op de gevel: Glasmagazijn, (met een fraaie ij) dit tegeltableau is door Dijkstra vervangen door een wat kale tekst die er nog steeds staat, hoewel nauwelijks meer te lezen. Geldersekade-20---22---24_blog_1

Begin jaren ’90 vertrekt Dijkstra naar Lelystad en het gebouw staat grotendeels leeg. Een Chinese ondernemer ontwikkelt samen met een vastgoedmaatschapij grootste plannen voor de panden, ze willen er een Chinees hotel van maken plus een Aziatisch cultureel centrum en een aantal ateliers, het complex zou doorlopen tot in de Elleboogsteeg en de Zeedijk. De Gemeenste had al toestemming gegeven maar de buurt spande een rechtszaak aan, ze  vreesden voor te veel overlast, het ontwerp was bovendien in strijd met de door de gemeente goedgekeurde plannen, het hotel zou veel groter worden dan de toegestane 63 kamers.

IMG_2433De rechter gaf de buurtbewoners gelijk, er zouden nieuw plannen gemaakt moeten worden voor een kleiner hotel maar zowel de gemeente als de projectontwikkelaar gingen in hoger beroep. De zaak sleep zich al jaren voort, de Raad van State doet deze maand uitspraak.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s