Grut

images
Albert Heijn noemt zich graag een grootgrutter. Als ik mijn cursisten vraag waar ze aan denken bij het woord ‘grut’ kijken ze me verwonderd aan. Ze denken nergens aan want ze kennen het woord niet. ‘Goeie grutjes’, zeggen jullie dat nooit? Of ‘klein grut’ als je kleine kinderen bedoelt? Nee, nooit van gehoord. Ze moeten er om lachen. In veertig jaar is er veel veranderd, in taal, in eetgewoontes. Want deze red bull drinkers en guacamole eters kennen geen karnemelkspap of boekweitgrutten. Ze hebben geen idee wat gort en haver is, het heeft ook weinig zin om het allemaal uit te leggen. ‘Een grutter is een ander woord voor een kruidenier, iemand die etenswaren verkoopt’, hou ik het simpel en daar is iedereen tevreden mee

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, Nederlandse taal en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Grut

  1. Wieneke zegt:

    Ik had het laatst met een jong iemand over het verschil tussen een mevrouw en een juffrouw. Ik was natuurlijk lang geleden zelf een juffrouw en vond dat heel normaal. Op de middelbare school werd je door de meeste docenten aangesproken met juffrouw en dan je achternaam. Voornamen in werksituaties waren toen zeker niet overal gewoon. Je nam de telefoon op: U spreekt met juffrouw…. en later werd dat mevrouw. Valt toch ook niet meer goed uit te leggen 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s