1988 Homoprotest in Engeland

Schermafbeelding 2017-10-01 om 11.17.16Als het gaat om overheidsbemoeienis met voorlichting over homoseksualiteit denken we al snel aan Rusland, daar is elke vorm van ‘propaganda’ verboden. Maar gek genoeg was het ook in Groot Brittannië tot 2003 niet toegestaan om op scholen over de gelijkgeslachtelijke liefde te spreken, daar gold sinds 1988 Clause 28 een onderdeel van een wet die homofoob aandoet en sterk aan de situatie in Rusland doet deken.

Toen wij in 1970 een weekend in Londen waren en daar ook uitgingen, belandden we in een homo-club met een piepkleine dansvloer. Toen we dicht tegen elkaar dansten werden we door de eigenaar uit elkaar gehaald en gewaarschuwd: dergelijk gedrag was in Engeland verboden! Daar keken we wel van op, in Amsterdam mocht echt heel veel in die dagen. In openbare toiletten in Londen moest je strak voor je uit kijken – als je het ook maar zou wagen naar links of rechts te kijken, kon de politie je oppakken wegens onzedelijk gedrag.

Pas in 2003 werd Clause 28 afgeschaft. Ook met het homohuwelijk was Engeland laat, pas sinds 2013 mogen mannen met mannen en vrouwen met vrouwen trouwen, in Noord-Ierland kan het nog steeds niet.

In het tijdschrift Ravage (1988 – 2005) stond het volgende artikel, geschreven door ‘Marc’.

Schermafbeelding 2017-10-01 om 11.15.50In veel homobars in Engeland zijn tegenwoordig ‘stillen’ aanwezig. Niet omdat zij eindelijk uitkomen voor hun eigen homoseksuele gevoelens, maar om de bezoekers/sters van de betreffende bar te kontroleren op ‘onzedelijk’ gedrag. Als twee mannen of vrouwen elkaar een zoen geven, dan is dat onzedelijk. De bareigenaar krijgt een soort gele kaart. Bij drie ‘gele kaarten’ wordt de bar gesloten.

Op zaterdag 30 april vindt in Londen een grote demonstratie plaats tegen de onlangs afgekondigde anti-homowet CLAUSE 28. Deze wet verbiedt het in het openbaar propageren van homoseksualiteit. De tekst van de wet is met opzet vaag gehouden, zodat ie naar de letter niet in strijd is met de fundamentele rechten van de mens, de uitwerking in de praktijk is dat echter wel. Het wordt aan de lokale overheden overgelaten om te bepalen wat ‘openlijk propageren’ is. Situaties als hierboven beschreven zijn hier het direkte gevolg van.

Het verzet tegen deze wet is in Engeland zelf pas laat op gang gekomen. Misschien zelfs wel te laat. Het is moeilijk om een al aangenomen wet ingetrokken te krijgen. Steun vanuit het buitenland is voor de Engelse potten en flikker-organisaties dan ook broodnodig. Niet alleen symbolische ondersteuning zoals de gemeente Amsterdam doet, maar direkte steun bijvoorbeeld door hier aktie te voeren tegen alles wat met de Engelse overheid te maken heeft.
Een goede gelegenheid hiervoor is het bezoek wat koningin Elizabeth aan Amsterdam brengt op 5 juli. Dan wordt gevierd dat driehonderd jaar geleden koning Willem III stadhouder van Engeland en Schotland werd. Deze viering vindt plaats in de Nieuwe Kerk, en daarbij zullen veel Nederlandse hotemetoten aanwezig zijn, zoals burgemeester Van Thijn en Beatrix.
Ondertussen wordt ook in het Europees parlement gewerkt aan een resolutie van afkeuring over deze wet. Het initiatief hiervoor is genomen door een lid van de Labour-fraktie. Of de resolutie het zal halen is onzeker; het zou best eens zo kunnen zijn dat de anti-homostemming in heel Europa weer gaat toenemen. Als de resolutie het wél haalt, blijft de vraag of Thatcher en haar boys zich hier iets van aan zullen trekken. Erg waarschijnlijk is dit niet.
OPROEP: op 6 mei is om 20.00 uur een vergadering in het potten en flikkerpand, Haarlemmerstraat 95, over akties in A’dam. Maandag 2 mei op radio 100 (100 FM, alleen in Amsterdam) om 18.00 u. een programma met opnames van de Londense demo en gesprekken over CLAUSE 28 en de Europese eenwording.

Afwasborstels
De oproep had succes: ‘Op de Dam bleken de koningsgezinden in de minderheid, tenminste naar luidruchtigheid gemeten. Het hoera-geroep werd overstemd door het fluitconcert dat homo’s en lesbiennes uit de kraakbeweging aanrichtten waarbij ze de maat hielden door met afwasborstels op pannen te slaan.’ (Leeuwarder Courant 6 juli 1988)

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in homoseksualiteit en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 1988 Homoprotest in Engeland

  1. Gert-Jan zegt:

    Leuk stukje! Ik wist helemaal niet dat Koningin Elisabeth II volgend jaar naar Nederland komt.
    Maar denk dat je bedoelt dat stadhouder Willem III koning van Engeland en Schotland werd, dus precies andersom zoals het er staat!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s