Borg / McEnroe, de film

images

juli 1988

Die zondagmiddag, 5 juli 1980, moest ik eigenlijk naar de verjaardag van Jacques, maar ik bleef thuis en genoot. Wilde niet weg van mijn kleine tv waarop ik de wedstrijd volgde. Ik belde dat ik later zou komen, het was zo spannend, ik wilde niets missen. Bijna vier uur duurde die wedstrijd, spannend tot de laatste minuut. Wie zou er winnen, de routinier Bjørn Borg die Wimbledon al vier keer had gewonnen of de nieuwkomer John McEnroe, dat opgewonden standje uit New York?
Dat maakt een goede tenniswedstrijd zo mooi: de kans om terug te breken, het keren van de kansen. Die spanning bood deze wedstrijd, tot op het laatst was onduidelijk wie er uiteindelijk zou winnen.

Unknown

de film 2017

Nu is er de film die ik zondagmiddag zag in een voorpremière. Goed gemaakt, ontegenzeggelijk met twee voortreffelijke hoofdrollen. Mooi is ook dat de Zweden gewoon Zweeds spreken, de Amerikanen Amerikaans en de Engelsen Engels. De focus ligt heel sterk op de karakterverschillen van de twee spelers, de koele Zweed en de over-energieke Amerikaan. Vooral de achtergrond van Borg wordt mooi belicht met veel flashbacks. Maar we leren slechts een deel van de tennisheld kennen. We komen niet te weten wat het voor hem betekende om zo veel op reis te zijn, wat er veranderde nu hij opeens heel rijk was en in Monaco moest gaan wonen.

Het wedstrijdverslag kan natuurlijk nooit de ervaring vervangen van de spanning van de echte wedstrijd. Je ziet wat fragmenten, je volgt het scoreverloop maar niet tot in de details. Dat kan natuurlijk ook niet dan zou de film uren langer moeten duren. Op You Tube is een mooie samenvatting te zien met het oorspronkelijke commentaar, die geeft een beter idee van de spanning van die warme zondagmiddag. Maar de film is zeker de moeite waard als je een tennisliefhebber bent en toch meer wilt weten over dat ijskonijn Borg. En nog eens wilt genieten van die jarenzeventig uiterlijkheden zoals het wapperende lange haar, de haarbanden om dat haar op z’n plaats te houden en de ultrakorte broekjes.

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in film, media en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s