Wonen in Amsterdam

IMG_2570Iedereen die krant leest weet het: wonen in Amsterdam is duur. Huizen in het centrum zijn onbetaalbaar en verder weg is nauwelijks iets te krijgen. Studenten hebben het moeilijk, als je niet al te veel te besteden hebt ben je aangewezen op studentenhuisvesting met lange wachtlijsten of blijf je noodgedwongen nog maar een jaartje thuis wonen.
Tien jaar gleden werden de containerwoningen geïntroduceerd als een tijdelijke oplossing voor het nijpende tekort aan studentenwoningen. Deze week bekeek ik een hele wijk aan containerwoningen die is verrezen naast de Bijlmerbajes bij metrostation Spaklerweg die heel idyllisch   wordt genoemd. Vijfhoog gestapeld, verhuurd als ‘studio’, 18 m², piepklein balkon, nogal gehorig met in de buurt wel een fitnessstudio, een wassalon, fietsenmaker, mini-supermarkt en gratis wifi. Het kost zo’n 420 euro in de maand maar omdat je een eigen voordeur hebt kom je in aanmerking voor huursubsidie.

Vreemd genoeg lijken dee containerwoningen voor duizend studenten meer op een gevangenis dan de Bijlmerbajes die inmiddels een rommelige broedplaats voor start-ups is geworden, een hotel bevat, een expositieruimte en  woonruimte biedt aan vluchtelingen.

Schermafbeelding 2017-10-16 om 21.00.35Maar ook hier zal over enkele jaren de nieuwbouw alles wegvagen. Rond de Wenkenbachweg wordt al druk gebouwd. Waar een paar jaar gelden nog de Hells Angels huisden aan de Weespertrekvaart verrijzen nu dure stadsvilla’s in ale mogelijke vormen en kleuren. Richting het water wordt hard gebouwd aan het Amstelkwartier, een zeer diverse woonwijk met veel hoogbouw, verrassende binnenhoven, en enkele restjes oudbouw zoals de fraaie ingenieurswoning nu Thuis aan de Amstel met een heerlijk terras in de oude tuin.

IMG_2577
Wonen in Amsterdam is meer dan de etagewoningen in de Pijp, de arbeiderswoningen in de Staatsliedenbuurt of in Noord, de nieuwbouw uit de jaren zestig in West. Er valt heel veel te ontdekken.

Meer over de containerwoningen: http://www.bewonersverenigingwenckehof.nl 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s