Oeroud in Split (Kroatië)

,
Als je hier rondloopt, over de spekgladde uitgesleten marmeren tegels realiseer je je dat hier duizend jaar geleden ook al mensen woonden. Amsterdam bestond nog niet eens, misschien woonden aan de Amstel een paar vissers in schamele hutten. Hier op het schiereiland in de Adriatische Zee bouwde in de Romeinse tijd keizer Diocletianus al een enorm complex vol paleizen, tempels en militaire versterkingen. De resten ervan zijn nog steeds zichtbaar. 


De keizer verbleef er maar kort, daarna zochten mensen uit de omgeving een veilig heenkomen binnen de stevige muren, ze bouwden huizen en begonnen bedrijfjes. Het was het begin van de stad Split. Nu een wirwar van straatjes, doorgangen, pleintjes en trappen. Oude verweerde muren die nog kunnen stammen uit de Romeinse tijd maar evengoed kunnen zijn gemetsteld door Venetianen of Oostenrijkers die hier in de eeuwen erna de baas waren.

Amsterdam is druk, maar de oude stad van Split is drukker dan de Negen Straatjes op zaterdagmiddag. Zeker op mooie dagen als de cruisschepen in de haven hun lading hebben gelost. Drommen toeristen volgen hun gids naar het oudste deel van de stad. Elk plekje is hier benut om er stoeltjes neer te zetten, iedereen is een café begonnen, of een guesthouse. 

Op zondagochtend is het nog rustig. Een filmploeg uit India maakt opnamen. Heel hoog zie ik ergens een deur die ooit ergens naar toe leidde, nu is er niets. Sporen van ramen die er niet meer zijn. Onder de resten van de tempel zijn keldergewelven met oeroude draagconstructies. De Romeinse soldaten zijn er al, iedereen wil met ze op de foto, ze vragen geen Romeinse munten maar accepteren fooien in elke valuta die ze haastig onder hun tuniek stoppen.


De gidsjes over de stad staan vol jaartallen, namen en superlatieven. Van het Romeinse paleis zijn alleen nog wat resten te zien, je moet veel fantasie hebben om er nog een paleis in te zien. Het zijn de stenen die het echte verhaal vertellen.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Reizen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s