Nieuw in Split (Kroatië)


Split is meer dan de beroemde Oudestad, met zijn resten van een keizerlijk paleis uit de Romeinse tijd. Het is de tweede stad van Kroatië met bijna een halfmiljoen inwoners. Er zijn dus heel veel wijken waar toeristen nooit komen. Veel saaie flatgebouwen nog uit de tijd van het socialistische Joegoslavië, die soms worden opgeknapt maar vaak ook staan te wachten om afgebroken te worden. 
Er is veel bijgebouwd de laatste jaren, vaak nogal willekeurig, zo lijkt het. Hier en daar een nieuw winkelcentrum, een ziekenhuis een gebouw van de gemente of de regionale overheid. Nieuwe wijken moeten zich voegen naar de heuvels en de inhammen van de Adriatische Zee. Een tochtje met de bus duurt eindeloos, we lijken een rondje te rijden, steeds zien we dezelfde grote cementfabriek, maar komen uiteindelijk op de bestemming aan.

Er dreigt onweer, het ziet er heel donker uit. Maar de bui drijft over. Er zitten alweer mensen aan het bier op het terras bij ons aan de overkant. De fans van Hajduk Split lopen met veel lawaai in grote groepen door de straat, overal zijn de sporen van de legendaire voetbalclub te zien. Om de hoek een heel kunstwerk. Volgens google translate betekent ‘znači nan on puno više nego san u foje piše’ iets als: Hajduk is veel meer dan een droom.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Reizen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s