Ook?

jong
Toen alle bekentenissen over elkaar heen buitelden in de media, wilde ik weten: ben ik weleens over de schreef gegaan, heb ik weleens iemand lastiggevallen en anderzijds, ben ik ooit tegen mijn wil seksueel misbruikt?

Om met dat laatste te beginnen: als jong slungelachtig kereltje viel ik wel in de smaak bij oudere mannen die iets wilde beginnen. Dat vond ik op mijn beurt wel spannend, maar er is nooit iets ernstigs gebeurd.
Als 18-jarige beginneling op het gebied van de herenliefde probeerde ik veel uit en dat liep weleens anders dan ik wilde.
Een beetje aangeschoten liep ik eens met Hans naar huis. Hans was een van de twee vrienden die in Rotterdam achter mijn moeder woonden. Ik was hem tegengekomen in het buurtcafé en we waren aan de praat geraakt. Ik keek erg tegen Frans en Hans op, voor mij waren zij het voorbeeld om na te streven. Het kon dus om als homostel gewoon een bestaan op te bouwen en samen een huishouden te vormen en in een gewone buurt te wonen tussen allemaal andere Rotterdammers.
Frans had mooie donkere ogen, Hans was minder aantrekkelijk, een beetje bonkig. Maar heel aardig. Bij mijn voordeur gekomen wilde hij mee naar binnen hij zou me helemaal naar boven brengen naar mijn warme jongenskamer op zolder. Ik liet hem begaan zoals ik hem ook liet begaan toen hij me beginnen te zoenen en betasten. Ik wilde het niet en ik wilde het wel. Hij ging verder, begon me uit te kleden totdat ik besloot dat het genoeg was. Ik duwde hem van me af, dook onder de dekens en viel in slaap.

We zijn er nooit meer op terug gekomen, ik had er geen vervelend gevoel over, gewoon dingen die gebeuren en eigenlijk was er niets gebeurd.

Vijftienjaar later was ik degene die een grens overging. Ik was kandidaat-assistent en begeleidde in die rol eerstejaars studenten Nederlands en deed allerlei klusjes voor verschillende docenten. Aan het eind van een semester werd er wat gedronken op de afdeling, het was gezellig, ik bleef nog wat napraten met een aantal van de jonge studenten. Er werd wat geflirt en ik legde mijn arm om een van de jongens die ik leuk vond. Er gebeurde niets dus bleef ik dicht tegen hem aan staan. We stonden wat achteraf, we spraken verder en ik zoende hem op de mond. Dat wilde hij helemaal niet en liet dat duidelijk merken.
Ik zei sorry, droop af, schaamde me voor mijn opdringerige gedrag en het blauwtje dat ik zomaar in het openbaar had gelopen. De student heb  daarna nog vaak gezien en gesproken, maar het gebeuren van die avond is nooit meer ter sprake gekomen.
Maar ik denk niet dat hij straks bij De Wereld Draait Door zal zitten om zich te beklagen over die opdringerige kandidaat-assistent.

Het is lang niet altijd duidelijk wat iemand wel en niet wil. Dat maakt veel van de voorbeelden uit de discussies ook lastig. De context ontbreek, veel feiten blijven onbelicht.
Jelle versus Gijs. Wie heft gelijk? Welles Jelle-nietes Jelle. ik weet het niet.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, homoseksualiteit en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ook?

 1. Wieneke zegt:

  Het enige goede aan deze discussie is dat mensen voortaan misschien veel EERDER hun mond open durven te doen over lastigvallerij en erger. Hioe moet je nu oordelen over een bepaald voorval jaren geleden waar niemand anders bij was, waar toen niet over gesproken is en waar geen bewijzen van zijn? Ik denk dat Jelle BC nog erge spijt van zijn actie gaat krijgen, want dit blijft toch aan hem en die andere meneer hangen en zijn gelijk haalt hij vast niet. Nee tegen ja.

  Liked by 1 persoon

 2. Corja zegt:

  Zulke dingen gebeuren nu eenmaal, je bent elkaar aan het aftasten, zoals in jouw situatie. Helemaal niet erg. Wat je hoort over de Weinsteins dezer aarde vind ik goor en niet kunnen. Dan is het goed om -eindelijk!- aan de bel te trekken. Jelle zal zich wel de haren uit zijn hoofd kunnen trekken; deze actie van zijn ‘overweldiger’ had hij vast niet voorzien.
  Grappig, ik ken ook een stel dat Hans-en-Frans heet…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s