Melkmeisje


In de Duitse Tageszeitung (taz.de) las ik de uitdrukking ‘Milchmädchenrechnung’. Die uitdrukking had betrekking op een vreemd gegoochel met cijfers door de Bildzeitung, bedoeld om lezers in verwarring te brengen en het idee te geven dat er tienduizenden illegale vluchtelingen door Duitsland zwierven.

Arme Duitse melkmeisjes, er wordt zomaar verondersteld dat jullie niet kunnen rekenen. Ik kwam via google de uitdrukking slechts één keer in het Nederlands tegen, met de Nederlandse melkmeisjes is het dus beter gesteld, zij zijn dan ook door Johannes Vermeer geschilderd.

Volgens Duden is de uitdrukking afkomstig van een bekend verhaaltje over een meisje dat melk zou gaan verkopen op de markt, ze maakt onderweg al plannen, ze wil met de opbrengst mooie dingen kopen. Maar ze is zo onvoorzichtig dat ze meer dan de helft van de melk vermorst, van al haar plannen komt niets terecht. La Fontaine schreef er een fabel over.

‘Jezelf rijk rekenen’ zouden wij zeggen, maar met dat melkmeisje erbij wordt het toch een wat mooier plaatje.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s