Top of the Lake ****

Unknown

Alweer een politievrouw met een getroebleerd verleden. En niet zomaar een politievrouw maar Elisabeth Moss (uit de fantastische, veel bekroonde Amerikaanse tv-serie Mad Men) die rechercheur Robin Griffin speelt die terecht komt in een uithoek van Nieuw-Zeeland waar een deel van haar getraumatiseerde jeugd zich heeft afgespeeld.

Het overweldigende landschap vormt een fraai decor voor een horrorverhaal. Een twaalfjarig meisje lijkt eerst een zelfmoordpoging te plegen en is daarna spoorloos verdwenen; bovendien blijkt ze vijf maanden zwanger te zijn.

Unknown-1

Langzaam kom je in zes afleveringen erachter wat er allemaal schuil gaat achter het gezapige leven aan de oever van peilloos diepe meren, ver weg van de stad. De serie wordt bevolkt door veel randfiguren: een soort commune van boze vrouwen geleid door een zwijgzame oppervrouw (Holly Hunter), maar ook een uitgebreide familie van criminelen die nergens voor terug lijkt te deinzen. Uitgerekend een van de zonen wordt de minnaar van de brave, dappere Robin die haar zoektocht naar het vermiste meisje ondanks vele tegenslagen niet opgeeft.

Het is een spannende serie die inmiddels een vervolg heeft gekregen die zich in Sidney afspeelt (China Girl). De serie is geschreven en geregisseerd door de vermaarde cineaste Jane Campion (van The Piano). Topkwaliteit dus, met prachtig scenes in een adembenemend landschap, vaak met veel mist en nevel. Wel mis ik in zo’n serie een aantal normale mensen, zonder jeugdtrauma’s die zich vooral door hun ratio laten leiden en niet door onderdrukte gevoelens, verwarrende indrukken en angsten die voortkomen uit gebeurtenissen van heel lang geleden. Maar het is wel genieten!

b33d3494391e9d3d6d79732c37a2477d

Jane Campion met mede-scenarioschrijver Gerard Lee

Boeiend is ook de bonus-dvd met een lange documentaire van de Australische Claire Young From the bottom of the lake, over het creatieve proces van schrijver en regisseur Campion. De documentairemaakster zit de bedenker en maker van Top of the lake gedurende het hele preces dicht op de huid, mag heel dichtbij komen.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in film en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Top of the Lake ****

  1. ollieherman zegt:

    Top serie en deel 2 is ook zeker de moeite waard.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s