Danseres brengt de koning ten val

download

In de 19e eeuw hadden vorsten minnaressen. Dat wist iedereen, dat werd aanvaard zolang het maar geen opzien baarde. De keurige echtgenote was er voor de buitenkant en vooral ook om de dynastie voort te zetten, de minnares was er voor het pleziertje. Dat mocht wat kosten, vertrouwelingen werden ingezet om de kosten beperkt te houden en de dames (heel soms ook heren) in toom te houden. Deze praktijken gingen door tot ver in de 20e eeuw, over de affaires van prins Hendrik en prins Bernhard wordt nog steeds geschreven.

Soms liep een affaire uit de hand. Dat was bijvoorbeeld het geval toen de van oorsprong Ierse Elisabeth Gilbert, die als Spaanse danseres optrad onder de artiestennaam Lola Montez, een verhouding begon met de veel oudere koning Ludwig I van Beieren.  Het is 1846, koning Ludwig I zit al sinds 1825 op de troon. Aanvankelijk was hij zeer liberaal maar in de loop der jaren, vooral na de onrust in 1830, werd hij steeds behoudender. Hij trad steeds strenger op tegen politieke tegenstanders, er werden honderden politieke processen gevoerd.

LudwigI-Bayern

De affaire met de vijfentwintigjarige ‘Spaanse danseres’ werd steeds serieuzer. Ludwig, net zestig geworden, liet haar wonen in een fraai stadspaleisje, ze kreeg de titel gravin von Landsfeld, hij paste zijn testament aan en betaalde haar een aanzienlijk jaargeld uit. Dit tot ongenoegen van zijn directe omgeving maar ook de bevolking keerde zich tegen Lola Montez. Vooral toen bekend werd dat zij in haar woning aan de Barerstrasse regelmatig herenbezoek ontving en een verhouding was beginnen met een student. Als eerbetoon aan haar was een speciaal studentencorps opgericht met een eigen weercorps. Toen Lola van de koning ook de Beierse nationaliteit verlangde (ze bezat alleen een paspoort van het Thüringse ministaatje Reuss-Ebersdorff) kreeg die het aan de stok met zijn ministers. Maar Lola kreeg haar zin, ze ontving de Beierse pas. Vol trost liep ze met haar enorme Deense dog door haar deftige straat, tot grote ergernis van de aanzienlijke burgers. Ze rookte daarbij ook nog eens sigaren wat een dame in het openbaar helemaal niet hoorde te doen.

440px-Joseph_Karl_Stieler-Lola_Montez1847
1848 zou een opstandig jaar worden. Er was onrust op de universiteit van München, het Corps Alemannia, dat was opgericht ter ere van Lola Montez, was de strijd aangegaan met rivaliserende corpora. Professoren en hoge ambtenaren werden ontslagen. Lola Montez werd lastiggevallen door boze burgers en moest zich schuil houden in een kerk om te ontkomen aan een joelende menigte. Daarop besloot koning Ludwig de hele universiteit te sluiten wat leidde tot enorme protesten en tumult in de hele stad. Een dag later werd de universiteit alweer geopend en kreeg Lola Montez de opdracht om Beieren onmiddellijk te verlaten. Ze reisde naar Zwitserland waar ze de koning nog een paar maal in het geheim ontmoette en vooral om heel veel geld vroeg.

images
De koning kon niets anders dan een eind maken aan de verhouding en na de onrusten in Parijs (de ‘maartrevolutie’) deed Ludwig I afstand van de troon. Hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon Maximiliaan II. Lola reisde daarna de hele wereld over, ze trad op, gaf lezingen, schreef haar memoires, deed alles om aan geld te komen. Twee keer nog trad ze in het huwelijk, woonde in Californië en Zuid-Frankrijk, altijd afhankelijk van de mannen die ze had veroverd. Ze overleed in 1861 in New-York, veertig jaar oud. Ze ligt begraven op Green Wood Cementery in Brooklyn.
Na haar zouden nog heel veel danseressen en meisjes van plezier zich tooien met de naam Lola. En de beroemde kat van Sylvia Witteman heet zo.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in royalty en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s