Vrouwenhotel

Schermafbeelding 2017-11-28 om 11.32.20
Op de Facebook groep ‘Amsterdam nostalgisch 1889-1985’ kwam ik bijgaande ansicht uit Amsterdam- Oud-West tegen. ‘Vrouwenhotel’ staat er op. Een groot flatgebouw ergens aan een kade, uit 1942. Beetje saai, zakelijk.
De afbeelding is op internet op veel plaatsen te vinden – zonder nadere omschrijving.

Vreemd dacht ik wel, zou er toen al een hotel zijn geweest, exclusief voor vrouwen?
Het in het voormalige hoofdkantoor van de HEMA gevestigde ‘Hostelle’ in Amsterdam -Zuidoost prees zich in 2012 aan als het eerste vrouwenhotel van de stad.
Zaten ze er dan echt zestig jaar naast?

Schermafbeelding 2017-11-28 om 11.39.48

Originele keuken, Bruynzeel 1939, ontwerp Piet Zwart

Maar het Vrouwenhotel uit 1942 blijkt geen hotel te zijn geweest in de betekenis die we er meestal aan geven. Het was een gebouw dat bestemd voor ‘onvolledige gezinnen’ , in de praktijk waren dat alleenstaande werkende vrouwen die er voor een redelijke prijs een kamer konden huren. Veel verpleegsters woonden er. ‘Het Poesenhotel ‘ noemden de Amsterdammers het.

Voor die tijd was het zeer modern ingericht met liften, een eigen wasserij, een fietsenberging, een gezelschapskamer, een winkel, een directiewoning, een restaurant, op de bovenste verdieping pensionkamers en een kofferberging, het complex heeft ook een binnentuin. Er was een huistelefoon en centrale verwarming. (Ontleend aan Het Volk, 10 november 1942).
Critici vonden het erg jammer dat op deze prominente plek geen fraaie wolkenkrabber was gebouwd zoals in Amsterdam-Zuid. Ze vonden het gebouw niet goed passen in deze moderne buurt. Ze hadden het over het ‘komische hekje’ op het dak.

De inrichting van de flats was uiterst sober maar mevrouw Pot-Keegtra, die het gebouw samen met haar man had ontworpen, had speciaal gelet op de inrichting van de keuken die moest vooral praktisch zijn.

Voor die tijd was het heel erg nieuw om bij woningbouw ook aan alleenstaande vrouwen Schermafbeelding 2017-11-28 om 12.11.06te denken. Er waren nauwelijks vrouwelijke architecten, veel mannen van het oude stempel kwamen nooit in de keuken. Na de bevrijding kreeg de flat de fraaie naam ‘Oranjehof’ en werd in de statuten vastgelegd dat er alleen vrouwen mochten wonen.
Het gebouw bestaat nog steeds en is

inmiddels op de Gemeentelijke Monumentenlijst geplaatst. Het bevat nu 112 tweekamerappartementen van 30 vierkante meter waar mannen en vrouwen mogen wonen. De Baarsjes is een populaire buurt geworden, de flats zijn goedkoop en dus zeer gewild.

Schermafbeelding 2017-11-28 om 11.10.07

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s