Boogvlak

IMG_2749

Utrecht Nieuwe Gracht

Veel heb ik er gefotografeerd, maar ik wist niet hoe ik ze meest noemen. Dat versierde vlak boven een venster, vaak simpel, met een baksteen-motief – maar ook, vooral bij panden die rond 1900 werden gebouwd, met uitbundig bloempatronen. Als je oog er eenmaal op gevallen is, laat het je niet meer los, overal zie je deze vlakken vaak onder een gemetselde boog boven een venster.

Gelukkig zijn alle bouwtermen op te zoeken. Prachtig vind ik ze. Ik hou van het woord latei, de balk die is aangebracht om het gewicht van een muur af te leiden boven een raam of een deur, verwant aan het woord ‘lat’. Vaak is de lateibalk voorzien van een opschrift, een naam. Ook die heb ik veel gefotografeerd.

Maar dat vlak onder de ontlastingsboog heet dus in vaktermen een ‘boogvlak’.
Logisch eigenlijk, ik kwam er alleen niet op.

Zie ook:
Geletterd in Utrecht https://wp.me/p1MauM-44v
In de verte Gorter https://wp.me/p1MauM-3Zh 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in architectuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s