Help: aanpassen

imagesAls je tien dagen in Engeland verblijft word je geconfronteerd met weer en van die belangrijke verschillen: jouw apparatuur past niet in hun stopcontact. Hoewel elektriciteit nu al meer dan honderd jaar in vrijwel alle huishoudens zijn nuttige werk doet, is het de wereldleiders nog steeds niet gelukt om een standaardstekker te regelen.

Overal doen ze het anders, er zijn wel tien verschillende systemen. Als we in april naar de VS gaan moeten we weer een andere adapter meenemen om daar onze computer in het Amerikaanse stopcontact te kunnen steken.

Nu zijn er wereldwijd natuurlijk belangrijkere problemen dan het uniforme stopcontact. Ik kan me voorstelen dat Angela Merkel dit niet ter tafel brengt als ze Donald Trump of mevrouw May aan de telefoon heeft.  Maar het zou toch mooi zijn als een werkgroep ergens in een achterkamertje dit soort zaken eens voor eens en altijd gaat regelen.

power-plugs-sockets-of-the-worldOf speelt nationale trots een rol? Britten willen anders zijn. Ze rijden links, zijn nog lang niet in alle opzichten overgegaan tot het metrieke stelsel, ze jagen nog steeds op vossen, eten fish and chips en gaan nu ook nog eens uit de EU. Die uniforme stekker zal er dus voorlopig nog niet komen. Als we op reis gaan nemen we onze trouwe Hema-reisstekker  maar weer mee.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Help: aanpassen

 1. Blewbird zegt:

  Alleen omdat zij in hun eentje zijn, betekent nog niet dat ze het bij het verkeerde eind hebben:-)

  Like

 2. Ximaar zegt:

  Er is zelfs een verschil tussen Belgie en Nederland als het om de aardpen gaat.

  40 jaar geleden heeft het IEC (International Electrotechnical Commission) een wereldstandaard bedacht, die tot op heden door geen enkel land is overgenomen. Zelf heb ik het ooit aangelegd in een Britse staalfabriek. Een prima stekker, die je nu in apparaten als PC’s vindt en vanwaar een snoer gaat naar een locale stekker. Die IEC-stekker heeft platte poten, wat beter is dan rond. Kan maar op 1 manier in een stopcontact (de onze kan op 2 manieren en dat kan linker zijn). Hij is kleiner en je komt niet met de vingers aan de pennen, omdat die binnen een omhulsel vallen. Maar de nationale politiek vindt het te duur / te lastig om er op over te stappen.

  Like

 3. Filip zegt:

  Zo zie je maar dat globalisering eigenlijk best wel positief zou kunnen zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s