China worstelt met media-uitingen van homo’s en lesbo’s

IMG_0531.jpgIn de tweede aflevering van ‘Door het hart van China’, de prachtige vpro-serie van Ruben Terlou, voerde de programmamaker enkele indringende gesprekken over de positie van lhbt’ers in de Chinese hoofdstad. Aan het eind van het programma berichtte hij over enkele nieuwe maatregelen van de overheid die inhielden dat er strenge zou worden opgetreden tegen openlijke uitingen van homoseksualiteit, iedereen die het aanging was zeer verontrust.

In de Nederlandse pers is nauwelijks aandacht voor de positie van homoseksuelen in dat grote China. Hoe staat het er nu voor, enkele maanden nadat de maatregel is aangekondigd? Op de Engelse website Telegraph Newspaper vond ik een artikel van Jamie Fullerton van 4 januari 2018 waarin hij beschrijft dat er binnenkort een rechtszaak aan de orde is waarbij een inwoner van Bijing, Fan Chunlin, de overheidsinstantie aanklaagt die de censuur heeft bevolen. Dit bureau, de ‘State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television’ (SAPPRFT) treedt op tegen alles wat ‘vulgair, immoreel, of politiek gevoelig’ ligt. Uitingen in de media waarin homoseksualiteit worden getoond worden door de overheidsinstantie op een lijn geteld met incest en seksueel geweld. Het is opmerkelijk de rechtszaak van Fan kan worden doorgezet en dat de media er over berichten.

Fan Chunlin (30) wil aantonen dat de genomen maatregelen strijdig zijn met de mensenrechtenverdragen die ook China onderschrijft en belangrijke wetten die aan mannen en vrouwen juist iets meer vrijheid toestonden  om hun liefde voor het eigen geslacht niet langer te verbergen.

In China kan veel maar het moet wel verborgen blijven. Shanghai kent een Gay Pride week, re bestaan clubs waar gays elkaar kunnen ontmoeten, maar alleen op kleine schaal, en vooral zonder veel publiciteit.

Unknown-2Geng Le, de baas van het populaire gay-platform Blue-d, met wie ook Ruben Terlou uitvoerig sprak, maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van de relatieve vrijheid waarin hij kon opereren. Hij werkte zelfs samen met de overheid in de strijd tegen aids en soa’s.
Maar de overheid is streng, intieme scenes worden uit films geknipt als het gaat om mannen die te close zijn met andere mannen of vrouwen die ander vrouwen liefhebben. Zelfs de twee robots die elkaar kusten in de film Alien: Convent van Ridley Scott ging de critici van de SAPPRFT te ver, die scène werd verwijderd.
Hopelijk zullen ook de Nederlandse media berichtten over de zaak van Fan Chulin.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in homoseksualiteit, media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s