Voorbij Bornholm

UnknownReizen, of alleen maar dromen om weg te gaan, het heeft altijd behoord tot mijn bezigheden. Als kind al bestudeerde ik landkaarten en bedacht dan waar ik naartoe wilde. Veel landstreken heb ik sindsdien bezocht. Het beeld dat ik had bij het bestuderen van de kaart werd ingevuld. Soms viel het tegen, was het toch heel anders dan ik gedacht had, vaak ook klopte het wel, het was inderdaad zoals ik me had voorgesteld.
Inmiddels ben ik een beetje uitgereisd. Ik heb geen zin meer in de ontberingen en onzekerheden. Ik vind het heerlijk om terug te gaan naar plaatsen die ik al ken, om die plaatsen nog beter te leren kennen.

images

Maar soms bestudeer ik weer eens de kaart en zie ik iets wat ik nog niet kende. dan sluipt het verlangen om toch weer de koffers te pakken naar binnen. Dat had ik dus met Bornholm. Denemarken ken ik vrij goed maar dat eiland ver weg in de Oostzee, tussen Rügen en Zweden, daar ben ik nog nooit geweest. Op de websites ziet het er lieflijk uit, een gloeiend landschap, vriendelijke huizen met veel stokrozen, altijd mooi weer … Van vrienden hoorde ik dat ze daar naartoe gaan om te fietsen en dat ze ook een bezoek gingen brengen aan nog een eiland voorbij Bornholm. Daar had ik nog nooit van gehoord. En toch klopt het.

Schermafbeelding 2018-03-02 om 09.45.40

Het meest oostelijke puntje van Denemarken ligt niet op Bornholm naar op de Ertholme-archipel, ongeveer 18 km ten noordoosten van Bornholm. Daar liggen een aantal eilanden en scheren, die vallen onder het ministerie van defensie. De twee grootste eilanden zijn Christinasö en Fredriksö waar jaarlijks veel toeristen komen. Er is een haventje, een oude burcht en een gevangenis. Ver van Kopenhagen maar toch erg Deens.

Schermafbeelding 2018-03-02 om 09.51.36

eiland Tat in de Oostzee

En daar kan je de boot nemen om nog verder naar het oosten te varen waar een aantal piepkleine eilanden liggen aan de scherenkust: Tat, Lilleö, Vesterskær, Tyveskær, Præsteskær en Österskær. Soms niet meer dan een rotspunt die net boven de golven uitsteekt, Tat is het grootste ervan, een beroemd vogelreservaat. Er zijn ook veel zeehonden die op de rotsen lekke liggen te zonnen. Voor mensen zijn deze eilanden verboden. Als het wat warmer wordt, toch maar weer op reis?

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Reizen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s