Tamme strijd

Unknown
Geen verkiezingsbord te zien in mijn omgeving. De verkiezingen voor de Gemeenteraad zijn al over twee weken maar hier in de buurt is daar niets van te merken. Gaat nu alles digitaal ook de stijd om de zetels?
Nog niet zo heel lang geleden werden de Amsterdamse bruggen gebruik om propagandaborden aan vast te maken. Lelijk maar wel goed zichtbaar. Nu mag dat vast niet meer, de toeristen zouden er raar van opkijken. Bewoners hingen ook de partij van hun keuze voor het raam en bekenden op die manier kleur. Doen we ook niet meer. Rr zijn hier en daar wat debatavonden in de stad waarbij alle aandacht uitgaat naar ‘exoten’ zoals de vertegenwoordigers van Forum voor Democratie. Van een echte meningenstrijd is geen sprake.

Unknown-1Bij deTweedekamerverkiezing van 1977  was het geen tamme strijd. ‘Van Agt eruit en de CPN erin’ luidde de leus van de CPN die even dacht dat er werkelijk een verandering van het machtsevenwicht zou kunnen plaatsvinden. Ook op onze chique gracht stonden verkiezingsborden van de CPN. De PvdA was nog oppermachtig in Amsterdam, het kabinet Den Uyl had het goed gedaan, ‘Kies de minister-president’ stond op de borden van Lijst 2. Het CDA deed voor het eerst mee de fusie van KVP, ARP en CHU was een succes.
Ik ben later nooit meer zo betrokken geweest bij een verkiezingsstrijd als tijdens die periode. Ik was lid van D’66 en hoopte heel erg op dee voortzetting van de progressieve samenwerking met de PvdA en de PPR.  Beneden hing mijn poster van D’66, boven die van Peter van de PvdA. Zo ging dat in meer woningen, de PPR naast de CDA, de SP naast de CPN. De bruggen waren vrolijke uithangborden voor politieke meningen geworden.

Hoewel de PvdA met 53 zetels (!) een grote overwinning behaalde is dat tweede kabinet Den Uyl er nooit gekomen.  Tegen alle verwachtingen in won de CPN niet maar verloor vijf zetels en telde sindsdien niet meer mee. Ook de nieuwkomer PPR verloor zetels. Om een regering te vormen zou er een grote coalitie gevormd moeten worden met het CDA en dat leverde grote problemen op. Uiteindelijk haakte Den Uyl af en kwam er een kabinet Van Agt-Wiegel.

Schermafbeelding 2018-03-05 om 10.33.50Ik mis ze die lelijke verkiezingsborden.

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s